BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Varškės pyragas - jausmingiausias desertas pasaulyje

Spalis 26, 2010

Kiekviena diena kasdien praranda po keletą minučių šviesos, vis dažniau ir dažniau lyja, o šiaurinis vėjas - piktas ir slogus. Pažvelgiu pro langą: vysta lapai, tvykso balos, o ore sklando giedras liūdesys. Artėja dar vieno metų laiko pabaiga, vis geriau ir geriau suprantu tikrąją laiko vertę ir kaip svarbu džiaugtis kiekvienu momentu, pačiupti kiekvieną minutę bei išnaudoti kiekvieną galimybę.

Būna, kartais užmirštu, kad galiu rinktis veikimą, o ne tinginystę; darbų atlikimą nedelsiant, o ne atidėliojimą. Būna, kartais atidedu rytdienai tai, ką galiu padaryti šiandien. O tada, kai jau taip atsitinka, primenu sau, jog gyvenimas yra mano rankose ir nuo mano pasirinkimų, priklauso, koks jis bus. Juk nei Tu, nei aš nenorim, kad po 5, 10 ar 20 metų gailėtumės dėl dalykų, kurių nepadarėm. Tad pats laikas rizikuoti, svajoti, atrasti, veikti, tyrinėti, smalsauti, būti.

Virtuvė skęsta nakties tamsoje, virduly kunkuliuoja arbata, sklinda saldus ir viliojantis kvapas. Ši namų erdvė mane visuomet veikia atpalaiduojančiai, džiuginančiai ir raminančiai. Ant mūsų mažyčio stalelio žvakių šviesoje žavingai šypsosi lengvutis varškės pyragas - jausmingiausias desertas pasaulyje. Ir aš suprantu, jog neegzistuoja gyvenime toks dalykas kaip nereikšminga diena, jei būni čia ir dabar, jei jauti čia ir dabar, jei veiki čia ir dabar.

Šiais laikais varškės pyragus regime visur: galime užsisakyti kavinėje ar nusipirkti prekybos centre, tačiau patys skaniausi yra pagaminti namie su dviguba doze meilės. Šiandien po pietų kaip tik tokio paprastučio “naminuko”, kuris yra puikus vėlyvo rudenio vakarų draugas, užsimaniau. Šaldytuve liūdėjo du pamiršti riebios lietuviškos varškės (kurios paskutinė galiojimo diena nenumaldomai artėjo) indeliai, todėl net nekilo abejonių, ar įgyvendinti savo norą.

Šį pyragą pagaminti labai lengva (nereikia kepti, nereikia tirpinti želatinos, tik reikalinga jį palaikyti šaldytuve, kad sustingtų), o rezultatas - švelnus, purus ir nuodėmingas palaimos kąsnelis. Be to,  jis patiks visiems romantiškai svajojantiems, įsimylėjusiems, nepakartojamiems, liūdintiems, šiek tiek virš žemės pakilusiems ir neskaičiuojantiems kalorijų.

Varškės pyragas, kurio užtektų pavalgyti 8 žmonėms, jūsų dėmesiui ir receptų sąsiuviniams :)

Pyrago pagrindui reikės:

1 ir 1/3 puodelio avižinių dribsnių

1/2 puodelio kokoso druožlių

2/3 puodelio sausainių trupinių

170 g saldžios grietinėlės sviesto

Varškės įdarui reikės:

500 g riebios varškės

20 g vanilinio cukraus

1 valgomojo šaukšto tarkuotų apelsino žievelių

1/2 citrinos sulčių

200 g grietinėlės (35% riebumo)

nepilno puodelio cukraus

1. Kepimo skardą ištepkite trupučiu sviesto.

2. Sausainius sudėkite į virtuvinis kombainą ir susmulkinkite į smulkius trupinius. Užkaiskite keptuvę ant silpnos ugnies, į ją suberkite avižinius dribsnius ir skrudinkite juos, kol parusvės. Vis pamaišome, kad šie neprisviltų. Paskrudinti avižiniai dribsniai įgauna naują skonį ir gali pakerėti net tuos, kurie dribsnių košės šiaip jau nemėgsta.

3. Ištirpintą sviestą supilkite į keptuvę, sudėkite sausainių trupinius ir kokoso drožles. Viską švelniai išmaišykite mediniu šaukštu (užtruks apie 3-5 min.). Keptuvę nukelkite nuo viryklės ir leiskite mišiniui truputį atvėsti. Po to šį mišinį sukrėskite į kepimo skardą ir rankomis švelniai jį išlyginam: pyrago pagrindas turi būti plokščias.

4. Pagrindą valandą laikome šaldytuve, kad visiškai atšaltų.

5. Varškę sumalkite arba pertrinkite per tinklelį. Tada ją gerai ištrinkite su vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis ir apelsino žievelėmis, kad gautųsi vientisa masė. Grietinėlę išplakite su cukrumi iki standžių putų. Į varškės masę iš lėto įmaišykite pusę grietinėlės, paskui atsargiai įmaišykite likusią grietinėlę. Šį mišinį tolygiai paskirstykite ant pagrindo.

6. Varškės pyragą bent 2-3 val. palaikykite šaldytuve. O tada jau smaližiaukite :)

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: pyragai ir keksai, Gardūs receptai: sūris ir sūrio patiekalai

Komentarai (12) - “Varškės pyragas - jausmingiausias desertas pasaulyje”

  1. Gaby: Spalis 27, 2010 07:43

    Iš karto išsisaugom:)

  2. nice: Spalis 27, 2010 15:01

    Puikus! :) Kokio skersmens skardele buvo?

  3. Jurga: Spalis 27, 2010 18:50

    Oi, antra pastraipa, kokia artima :)))

  4. Jurgita: Spalis 27, 2010 21:27

    Pyragas labai primena jaukius (po)mokyklinius savaitgalio vakarus :) Su arbata, po to gal vynu, po to vėl arbata, ir plepesius iki paryčių… Jaukuma :)

  5. Mukatanas: Spalis 28, 2010 07:02

    Gaby, parašyk, kaip gausis ;)

    Nice, ačiū. Mano kepimo skardos skersmuo - 24 cm.

    Jurga, ta tinginystė kartais tikrai baisus dalykas, o kartais - išsigelbėjimas :D būna ir taip ;)

    Jurgita, Tavo komentaras labai jaukus :)Ačiū už gražius žodžius :D Puikūs tie vakarai buvo :)Pas mus su kakava dažniausiai :)

  6. VenusOfAir: Spalis 28, 2010 15:19

    Man absoliuciai visi kepiniai, kuriuose yra varskes yra nuostabiai nuostabus ir tirpstantys burnoje. Megstu varske ir tavo siltus nuostabius naminius desertus;)

  7. Ieva: Spalis 29, 2010 12:18

    Ačiū už pozityvumo dozę :)
    O varškės pyragai - nuostabus išradimas!

  8. Mukatanas: Spalis 29, 2010 15:17

    VenusOfAir, aš irgi iki pačių pirštų galiukų įsimylėjusi varškę. Ačiū už šiltus žodžius - tikras gyvenimo saldiklis, ačiū :)

  9. Mukatanas: Spalis 29, 2010 15:31

    Ieva, ačiū už įkvepiančius žodžius :) Mano sieloje - džiaugsmas. Dėl varškės pyragų - visiškai su tavim sutinku :)

  10. shoes sale: Rugsėjis 22, 2011 07:07

    You are so helpful! I do not suppose I have examined something like this in the past. So nice to discover a person with many unusual thoughts on this matter. Realy appreciate you starting this up. This page is a thing that’s needed on the internet, a person with some originality. Very helpful job for bringing something more challenging to the internet!

  11. pompadur: Kovas 2, 2014 00:33

    nesigavo kaip tikejausi :( idomu kiek tas puodelio turis yra???? gal netiksliai paskaiciavau? padas birus labai ir aviziniai dribsniai nekokie, nors siaip megstu patiekalus is aviziniu dribsniu, kokios galimos klaidos ruosiant si patiekala?

  12. Mukatanas: Lapkritis 30, 2014 23:32

    Puodelis 250 ml, tai gali būti taip, kad šiek tiek per daug buvo avižinių dribsnių ir per mažai sviesto. Gali būti ir mano klaida, kad neparašiusi, jog reikia naudoti greito paruošimo avižinius dribsnius, o ne tuos didelius ir kietus. Pompadur, o kokius naudojai?

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...