BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Vakarykštės kalėdinės nuotaikos padarinys - Crème caramel ir dovanėlė

Lapkritis 20, 2010

Ar žinote, kad iki Kalėdų liko tik 34 dienos? Mmm, spurdu iš nekantrumo. Vakar vakare varčiau senus dienoraščius, buvo įdomu prisiminti, kokios žiemos šventės atrodė vaikystėje. Svarbiausia, ką prisiminiau, jog krizės išvargintos piniginės niekaip nesusijusios su šventiniu tyru džiaugsmu.

“…Aš labai mėgstu žėlė tortą. Taip labai, kaip kurti eilėraščius arba lipdyti sniego senį. Mama žino, jog tai geriausia Kalėdų dovana man, todėl žėlė tortų būna daug…”

1996 m. gruodžio 24 d.

“…Man labai patinka puošti Kalėdų eglutę ir stebėti save didžiuliuose senoviniuose burbuluose. Bet dar labiau mėgstu girliandas, tik ne dėl to, kad jos spalvotos. Nėra ypatingesnės akimirkos už tą, kai kambaryje išjungiama šviesa, visi namiškiai susėda ant sofos ir girliandų šviesa susimaišo su vidine šviesa, sklindančia iš širdžių. Kai taip susėdom šiemet, pasijutau tokia laiminga, jog net užsimaniau, kad laikas sustotų…”

1998 m. gruodžio 23 d.

“…Šiandien su močiute kepėm kūčiukų. Kūčiukai yra pats paprasčiausias kepinys, bet jie turi paslaptį. Kūčiukai yra maži duonos kepaliukai, iškepti su daug daug meilės. Tik mylinčios močiutės rankos iš miltų, vandens, aliejaus ir aguonų gali sukurti tokį stebuklą. Gali būti kalnai saldainių, bet jei po visus namus nepasklis kepamų kūčiukų kvapas, o prijuostės nebus miltuotos, vadinasi, kažkas su Kalėdomis negerai…”

1998 m. gruodžio 24 d.

“…J labai liūdna, nes jos tėtis per šventes bus su kita šeima. Kaip norėčiau, jog suaugę žmonės suprastų, kokia atsakomybė yra šeima ir jog šventinės nuotaikos nenupirksi. Kaip galima dovanomis papirkinėti savo vaiką, kuris tik nori, kad bent vieną dieną metuose pasaulyje egzistuotų tokia meilė, dėl kurios jis ir yra šiame pasauly. Dar prie puodelio kakavos nusprendėm, jog būtų gerai, kad Kūčių vakarą visi pasaulyje turėtų valgyti, o vaikai - bent po sausainį. Ir dar priėjom prie išvados, jog reikia atleisti net tokiems tėčiams, kurie mano, kad pinigai atstoja meilę. Reikia atleisti, juk Kalėdos…”

1999 m. gruodžio 18 d.

Vakarykštės kalėdinės nuotaikos padarinys - Crème caramel.

Švelnus kaip šydas, nuaustas iš japoniško šilko siūlų, sodrus ir elegantiškas - toks yra karamelinis kremas (Crème caramel). Kvepiantis tyra vanile: gal dėl to primenantis žiemos švenčių šilumą, kai, ruošiant kalėdinius kepinius, iš tamsaus spintelės kampo ištraukiamas indelis su cukrumi, kuriame slepiasi vanilės augalo „pupelės”. Netiesa, kai sakoma, jog šį kremą yra labai sudėtinga pagaminti. Žinoma, reikia truputį daugiau laiko, truputį daugiau dėmesio, truputį daugiau susikaupimo ir tada… kai sustingusį kremą pagal formelės kraštus atsargiai apipjausite pašildytu peiliu, švelniai krestelėsite ir šis grakščiai išslys ant lėkštės, vos girdimai sužnabždėsite: „Voila”. Stebuklinga, argi ne?

Karamelės gamybos procesas yra gana apgaulingas ir truputį pavojingas, nors tai tik karamelizuotas cukrus. Visgi, yra perkaitinimo tikimybė, dėl ko karamelė prisvils ir bus karti, bei nudegimo galimybė. Bet, kadangi mano vyras vaikystėje ant šaukšto virš dujinės viryklės ugnies kaitindavo cukrų su vandeniu, kol viskas virsdavo kieta karamele, tai pasidrąsinu, kad karamelę keptuvėje galiu padaryti ir aš.

Visada, kai verdu karamelę, supilu cukrų į keptuvę ir užpilu vandeniu, nuolat maišant šį mišinį kaitinu ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirpsta. Kai cukrus ištirpsta, nustoju maišyti ir toliau verdu nemaišant apie 3  - 4 min. Po 3 min (dažniausiai) ant keptuvės kraštų pradeda kristalizuotis karamelė, nuo to momento nuo keptuvės nenueinu nei minutėlei. Kai karamelė pradeda įgyti ryškesnę spalvą, pasukioju keptuvę, kad ši spalva pasiskirstytų tolygiai, ir kai karamelė tampa aukso spalvos, iškarto nukeliu keptuvę nuo ugnies.

Jei, nukėlę keptuvę nuo ugnies, į karamelę atsargiai (karamelė gali imti “sproginėti” ) įpilsite šaukštą vandens, ji nustos virti ir nesukietės taip greitai, taigi bus lengviau išpilstyti į indelius. Be to, prieš supilant kiaušinių, cukraus ir pieno mišinį, leiskite karamelei indeliuose atvėsti ir sutvirtėti.

Ir, žinoma, būtina iš karto po karamelės gamybos į keptuvę įpilti karšto vandens ir palikti keptuvę su tuo vandeniu atvėsti. Po tokio mirkymo karamelės likučiai lengvai išsiplauna.

Šio deserto kreminė dalis yra les entrements, kas, išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia, desertas iš pieno, kiaušinių ir cukraus, kuris pateikiamas atšaldytas. Aš dar įmaišau grietinėlės, bet tai tikrai nėra būtina. Taip pat nėra būtina, bet galima kreminę dalį paskaninti įvairiais mėgstamais priedais: cinamonu, imbieru, apelsino  žievele, braškėmis ar net levandų lapeliais, o gal šafranais. Mmm…

Nors dar Lietuvoje nesužibo eglutės, mano namuose jau skamba Kalėdinės dainos, todėl šį sykį dalinuosi ne tik receptu, bet taip pat vienam iš komentatorių Kalėdų Senelis iš anksto atneš dovanėlę. Kadangi neįsivaizduoju žiemos švenčių be sniego, gerumo jausmo, jaukumo ir didelio puodelio kakavos, paruošiau Tau puodelį su megztuku, iš kurio galėsi gurkšnoti šiltą gėrimą, kai už lango leisis snaigės ir namai skęs kepinių aromate. Taigi, už savaitės, ateinantį šeštadienį, burtų keliu vienam iš komentavusių žmonių atiteks ši kukli, bet kupina meilės, dovanėlė.

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: paprasti ir ekstravagantiški desertai

Komentarai (10) - “Vakarykštės kalėdinės nuotaikos padarinys - Crème caramel ir dovanėlė”

  1. Ernesta: Lapkritis 20, 2010 18:55

    Koks puikus receptas… :) mmm… uzsinorejau :)

  2. Indre: Lapkritis 20, 2010 20:24

    WOw wow wow. Čia tu dabar tą sąsiuvinį darei ar nuo seniai seniai turi? Fantastiškai atrodo. Aš buvau užsivedusi rašyti, bet kadangi mano raštas baisesnis nei su vištos koja, nei man naudos būtų buvę nei kitiems… :)

  3. Viktorija: Lapkritis 21, 2010 00:11

    Ir aš vaikystėje darydavau saldainius šaukšte :))) Gal ir karamelę gautųsi išvirti :)

  4. živilė: Lapkritis 21, 2010 12:47

    mmmm…creme caramel. Šitai yra labai skanu!
    tavo piešinėliai yr žiauriai smagūs :)
    aš panašų sąsiuvinį, neva mano kulinarinę knygą po daugelio metų paliksiančią ,mano vaikams irgi rašau jau kokius ketvirtus metus.
    tokį rūbą puodyčiui esu nusižiūrėjus kurį ,bet vis dar neturiu.spėju pati mezgei?

  5. Asta: Lapkritis 21, 2010 15:30

    Koks žavus puodelio megstukas! Ir dar toks Kalėdinis truputį - raudonas, su meile :) Ir creme caramel atrodo stulbinančiai gražiai bei skaniai, o tas sąsiuvinukas - užrašų knygutė… tiesiog super duper! :)

  6. Karolina: Lapkritis 21, 2010 17:23

    Patiko ir man puodelis su megztuku :) idėja Kalėdų dovanai :)

  7. Mukatanas: Lapkritis 23, 2010 08:48

    Ernesta, aš ir dažnai užsimanau pasilepinti save creme caramel :)

    Indre, ačiū už šypseną, nes labai prašypsinai :)Jau gana nuo seniai turiu šį sąsivinuką - jis labai įvairiapusiškas, jame ne tik receptai, bet ir visokios mintys bei idėjos :)Na,mano raštas irgi ne iš pačių gražiausių :D

    Viktorija, manau gautųsi tikrai, ypač kai turi tokius įgūdžius :)nebijodavai aplaistyti viryklės?

    Živile, kokios tobula dovanos vaikams idėja. Mmmm…net užsisvajojau trupučiuka apie tai…Manau, rastume bendrų dalykėlių, šnekučiuojantis :D
    Taip, mezgiau pati, man labai labai ypatingi taip aprengti puodukai :)

    Asta, Tavo žodžių šiluma kaip visada tiesiog ima ir apkabina pačiu reikiamiausiu metu :)Ačiū ;)

    Karolina :) džiugu, kad patiko. Iš tiesų, puiki dovanėlė truputį romantiškiems ir jaukumą mėgstantiems žmogučiams ;)

  8. Monika: Lapkritis 23, 2010 12:52

    Koks gražus puodelis ir jo megztinukas :)Labai tokio norėčiau.

  9. VenusOfAir: Lapkritis 24, 2010 16:08

    Jau taip greitai Kaledos??? Tai jau einam dovanu pirkti, ane?:)Nes tavo kepinuko niekam nepagaminciau, jis sudetingas. O, prisiminiau- as moku kepti imbierinius sausainukus:)

  10. Mukatanas: Lapkritis 24, 2010 17:17

    Monika,ačiū, puodelis džiaugiasi komplimentais :)

    VenusOfAir, jau tikrai laikas apie dovanas galvoti :)O kepinukas, jis tik atrodo sudėtingas, iš tiesų, tikiu, kad tau pavyktų puikiai ;)Imbieriniai sausainukai man kvepia laime be priežasties, mmm….

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...