BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Sveikas ir jaukus, šildantis ir tikrai skanus obuolių trupininis

Sausis 8, 2011

Prisipažinsiu, labiausiai mėgstu šiltus obuolių pyragus ir jų trupiniais apibarstytus prisiminimus. Todėl visai nenuostabu, kad turiu net keletą itin mėgstamų šio kepinio receptų. Pirmą kartą obuolių pyrago paragau tik 4 klasėje, kai klasiokas pavaišino šiuo jo močiutės iškeptu skanėstu, bet tai buvo meilė iš pirmo kąsnio, trunkanti iki dabar.

Taigi, ir šį vakarą desertui valgėme obuolių, pagardintų cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais bei imbieru, ir avižinių dribsnių trupininį. Dar dabar po namus klajoja šildantis jo aromatas, todėl niekaip nesugalvoju, kas, grįžus  iš pasivaikščiojimo, gali būti geriau už obuolius apkepamus orkaitėje po auksaspalviu traškiu sluoksniu iš avižinių dribsnių, sumaišytų su ruduoju cukrumi. Žiemą aš tikriausiai instinktyviai labiau mėgstu paprastą, jaukų ir šildantį maistą, pagardintą mėgstamų prieskonių mišiniu.

Atsimenu, kažką panašaus kepdavo Ingos mama, tik niekas nežinojo, kad tai vakarietiškam pasaulyje vadinama apple crumble, ir eidavau pas ją tiesiog trupininio skanauti. Kai  Ingos mama darydavo trupinius, visada jų paruošdavo dvigubai ar trigubai daugiau nei reikia, taigi likusius užšaldydavo, taip mes galėdavom išsikepti šio stebuklo, kada tik užsinorėdavom, pavyzdžiui, sprendžiant matematikos uždavinius.

Galit rasti visokių apple crumble variantų - su maltais migdolais, avižiniais dribsniais, miltais ir panašiai. Svarbiausia, jog dominuotų obuoliai, trupiniai tik nedidelis priedas. Aš dažniausiai renkuosi variantą su avižiniais dribsniais, kokosų drožlėmis ir ryžių miltais - skanu, sveika ir dar sykį labai skanu. Trupiniai tokie traškūs. Apliekite mėgstamu jogurtu ir ragaukite - tik neprarykite liežuvio ;)

Taigi, Jums šiam gėriui prireiks:

900 g rūgščių obuolių

3-4 šaukštų cukraus

1/4 šaukštelio cinamono

1/4 šaukštelio kardamono

1/4 šaukštelio gvazdikėlių

1/4 šaukštelio imbiero

60 g sviesto

100 g avižinių dribsnių

3 šaukštų ryžių miltų (vietoje jų galima įberti paprastų miltų)

60 g rudojo cukraus (jei obuoliai nėra rūgštūs, kad nebūtų per saldu, geriau įberti truputį mažiau cukraus)

60 g kokosų drožlių (jei nemėgstate kokosų drožlių - jas siūlyčiau keisti maltais migdolais)

1. Nulupame obuolius ir susmulkiname gana stambiais gabalėliais. Dedame obuolius į kepimo formą, pabarstome cukrumi, cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais bei imbieru ir sumaišome.

2. Dubenyje sumaišome avižinius dribsnius, kokosų drožles, ryžių miltus, rudąjį cukrų ir ištirpintą (dar šiltą) sviestą. Šį mišinį lygiu sluoksniu sukrauname ant obuolių.

3. Pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 190 C, ir kepame 35 min., kol avižos dailiai parunda, kartkartėmis patikriname. Avižoms dailiai parudus, uždengiame folija, kad paviršius daugiau nebeskrustų ir baigiame kepti.

Patiekite šiltą su ledais arba jogurtu. Galima valgyti iš bendro indo: visi ima po kuo didesnį šaukštą ir kabina.  Tikrų tikriausias gėris. Skanaus :)

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: pyragai ir keksai

Komentarai (8) - “Sveikas ir jaukus, šildantis ir tikrai skanus obuolių trupininis”

  1. Forelle: Sausis 9, 2011 16:16

    Man labai patinka tokie trupinuočiai, o jeigu dar su ledais, tai iš vis pasaka, atsivalgyt negali. Dabar pasinešus ant keptuvėje ruošto, nes labai skanūs trupinukai būna :)

  2. Mukatanas: Sausis 9, 2011 22:05

    Forelle, man irgi su ledais - visiškas gėris…O kaip Tu juos keptuvėje ruoši?

  3. Asta: Sausis 11, 2011 22:29

    Prisidedu prie obuolių pyragų ir traškių trupinukų, tirpstančių burnoje, mėgėjų :) Ir taip taip taip, nieko nėra geriau kaip dar šiltas obuolių pyragas! :)

  4. Sima: Sausis 12, 2011 10:51

    Asta, sveika prisijungus, kai pagalvoju būtų smagu susitikti prie šilto obuolių pyrago gabalėlio :)Na, gal net dviejų…. :D

  5. Forelle: Sausis 13, 2011 14:05

    Sima, mano keptuvinio trupiniuočio receptas čia

    http://forellesreceptai.lt/keptuveje-ruostas-obuoliu-trupiniuotis

    man labai patinka, dažnai pasiruošiu, o trupinių tešlos pasidarau daugiau ir užsišaldau

  6. Mukatanas: Sausis 13, 2011 15:04

    Forelle, būtinai išbandysiu, nes tikrai labai labai sudomino :)Ačiū už nuorodą ;)

  7. Forelle: Sausis 13, 2011 19:56

    Lauksiu atsiliepimų, kol kas lyg ir visiems patiko :) Mane šis receptas taip pat suintrigavo,nes net galvon nešovė, jog galima jo pasiruošti be orkaitės. Gaila, kad turiu tik kelias reklamines tos serijos receptines korteles, labai smalsu būtų sužinoti kokius dar desertus galima keptuvėje pagaminti

  8. Sima: Sausis 14, 2011 18:33

    Forelle, gal savaitgalį atrasiu laiko išbandyti ;)Man irgi labai įdomu keptuvės galimybės, nes ,žinau, kaip tai aktualu, kai neturi orkaitės :)

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...