BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Sodrių ir itin šokoladinių brownių kepimo paslaptys

Sausis 12, 2011

Kaimynas viršuje groja gitara. Liečia stygas labai švelniai, tikriausiai nori, kad niekas jo negirdėtų. Jis groja Nothing Else Matters, po to One ir Fade to Black.  Fade to Black - ypač gražiai. Tikiuosi, pakartos. Kažkada Metallica buvo viskas, ko klausiausi. Netgi prisimenu atmosferą, kurią kūrė jų muzika: veikė įkvepiančiai, bet truputį gailiai. Paauglystėje dažnai naktimis negalėdavau užmigti, susisupdavau į apklotą, ir valandų valandas kurdavau eilėraščius, niūniuodama visas Metallica dainas. Buvo nuostabios, ak, iš tiesų nuostabios naktys, kaip ir šis vakaras, kai kaimyno grojama muzika sugražina į tuos giedrai liūdnus laikus, kada namai dar nekvepėjo pyragais, bet didžiulis kakavos puodelis visada būdavo šalia.

Skirta visiems, kuriems dabar tokių žodžių reikia, kaip kažkada man juos reikėjo išsakyti…

Tarp rudeninių lapų ieškau verksmo,
O ašaros per skruostus pačios rieda,
Šukes širdies likimas paskui renka,
Įbrėžia randus, kurie amžiams lieka.

Delnuos nešu aš žiedlapius dulkėtus,
Nes meilė tartum atminimas buvo ir yra,
Galingas laikas viską keisti spėja,
Bet kas mumyse - to nekliudo niekada.

Iš debesų į žemę nusileidus
Gyvenusį many svajoklį priverčiau
Plačiau atmerkt užmigusias akis.

Tačiau kas pasikeist negali, to nekeisiu,
Kas užsimirš, to nebandysiu prisimint,
Tiktai kaip paukštis per gyvenimą aš skrisiu.

2003

Pirmą kartą brownių paragavau prieš daugiau nei 6 metus, dirbdama kaimo turizmo sodyboje, kai jų iškepė čia apsigyvenusios vokietės, kurių vyrai dalyvavo 12-tame Europos sklandymo čempionate ir tik vakare sugrįždavo  į sodybą. Browniai buvo gausiai šokoladiniai, sodrūs su žiupsneliu traškumo, kuris įsitaisęs pačiame pačiame viršuje. Magiškas ir malonus juodojo šokolado kartumas, susiliejantis su minkštu saldumu, užbūrė sielą ir buvo kažkas, ko aš prieš tai niekada nebuvau patyrusi, skanaudama juodąjį šokoladą ar šokoladinius ledus. Taigi, jau kitą dieną ir aš pabandžiau iškepti šių savo paprastumu ypatingų skanėstų pagal Sabines receptą ir tai mane užbūrė. Tiesą sakant, kiekvieną kartą juos kepant, aš įsimyliu šį procesą iš naujo. Tai paprasta, linksma, gardu, skaniai lipnu ir visada pradžiugina. O svarbiausia…tirpstančio šokolado kvapas, atnešantis sentimentalius širdies kutenimus. Pabandykite ir Jūs sutrupinti šokoladą į prikaistuvį, tirpinti, maišyti, grožėtis blizgančiu paviršiumi ir pamatysite nepavyks pasislėpti nuo laimės. Ji užklups jus čia ir dabar, tiesiog virtuvėje, be įspėjimų ir pasiruošimų, naminė ir jauki, truputį ilgesinga kažko, kas gyvena spalvotuose sapnuose.

Labai džiaugiuosi, kad Sabines padovanojo ne tik receptą, bet atskleidė ir keletą paslapčių. Taigi, 5 mažytės brownių paslaptys:

1) Kiaušinius ir cukraus pudrą išmaišykite mediniu šaukštu, bet neplakite. Nieko tokio, jei liks gumulėlių. Plakimas sąlygoja trapius, mažiau sodrius brownius.

2) Naudokite “prabangius juoduosius šokoladus”, t.y. tuos, kurių sudėtyje yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos.

3) Neperkepkite, nes browniai gali prarasti savo magiškąjį drėgnumą. Patikrinus peilio galu ar jau iškepė, turi matytis keletas lipnių trupinių ant peilio.

4) Sviestą su šokoladu išlydome „a bain marie” metodu - maišant karšto vandens vonelėje, t.y. puode užverdame vandens ir ant viršaus dedame atsparų karščiui dubenėlį, kuriame viską ir lydysime.

5) Labai svarbu tolygiai paskirstyti tešlą, jei norite, kad brownių paviršus būtų lygus.

Ir, žinoma, Sabines brownių receptas:

125 g sviesto

200 g juodojo šokolado

3 kiaušinių

1 puodelio cukraus pudros

2/3 puodelio miltų

3 šaukštų nesaldintos kakavos miltelių

1 šaukštelio vanilės ekstrakto

Nedidelio žiupsnelio druskos

Mano matavimo puodelio talpa yra 250 ml.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Skardą (matmenys 25 x 29) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.

2. Karšto vandens vonelėje, nuolat maišant, ištirpinkite šokoladą su sviestu. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

3. Kiaušinius išmaišykite su cukraus pudra ir tada įmaišykite į atvėsusią šokolado ir sviesto masę kartu su vanilės ekstraktu.

4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kakavą. Tada šį mišinį įmaišykite į gautą šokoladinę masę. Tešla turi būti tiršta ir glotni.

5. Į skardą sukrėskite tešlą ir tolygiai paskirstykite šaukštu. Kepkite 10 - 12 min. Jei naudosite žymiai mažesnę skardą, kepkite apie 20 min. Išimkite, leiskite atvėsti, tada supjaustykite kvadratėliais. Skanaus :)

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: pyragaičiai ir sausainiai

Komentarai (30) - “Sodrių ir itin šokoladinių brownių kepimo paslaptys”

  1. Marmurinis šokoladainis: Sausis 18, 2011 12:51

    [...] aš sau asmeniškai mažinčiau)… Apskritai šokoladainių neskanių nebūna (jei laikomasi Mukatano išduotų 5 mažyčių paslapčių), o čia va tooooks… Sese, su vardadieniu [...]

  2. Anonimas: Sausis 25, 2011 17:30

    as dar riesutu idedu, saujele kapotu migdolu ar graikiniu riesutu. beje, nepamirskit ziupsnelio kepimo milteliu - brownies bus puresni ir ne tokie suploti :)

  3. Mukatanas: Sausis 26, 2011 00:08

    Anonimas, aš ir kartais dedu riešutų, bet dažniausiai kepu paprastus, nes tokius labiausiai mėgstu. O dėl kepimo miltelių, jų nededu todėl, kad man būtent itin patinka “suploti” brownies :)

  4. Simona: Sausis 27, 2011 19:31

    Ką tik išsikepiau šito gėrio :) nors aš pati kukli saldumynų mėgėja, greitai persisaldinu, tai kepdama jau ir persisaldinau šiandienai :D pati rytoj ragausiu daugiau, o dabar kerta visi namiškiai ir labai giria. Bet labai puikus receptas! Kaip tik tokie, kokių ir tikėjausi!

  5. Mukatanas: Sausis 28, 2011 19:38

    Simona, kaip džiaugiuosi, kad pavyko ir ačiū už gražų komentarą :)Man labai malonu, kad įvertini, AČIŪ :)

  6. lelija: Vasaris 3, 2011 22:00

    labai aciu uz recepta :) siandien pasiryziau kepti si nuostabuoli sokoladini :)tikrai nesigailiu, pats nuostabiausias skonis, koki esu tik regavusi paskutiniu metu ;) saunuole…..daugiau tokiu nepakartojamu receptu ;)Dar karteli ACIU

  7. Sima: Vasaris 3, 2011 22:12

    Lelija, kaip džiaugiuosi, kad patiko :) ir kad dar taip patiko :) Ačiū už įkvepianti komentarą :) Labai nudžiugino ;)

  8. Fotografia Rzeszów: Kovas 28, 2011 09:19

    fantastic post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

  9. Olivia Tank: Balandis 5, 2011 01:41

    I am linking this webpage from my private blog . this has all the usefull data necessary.

  10. facebook fans: Birželis 2, 2011 08:37

    This isn’t a beta it’s a early preview build sent out for early previews for reviewers free facebook at school

  11. liposukcja: Birželis 13, 2011 14:53

    It’s a fabulous pity you actually don’t enjoy a donate switch! I’d most likely donate to this exceptional blog! Document suppose that right now i’ll settle for book-marking and additionally attaching any Rss feed to make sure you great Google and bing membership. Document check forth to make sure you new posts all of which show this approach site by means of great Youtube group: )

  12. Jon Lacina: Liepa 2, 2011 18:46

    Outstanding content not to mention very easy towards fully understand story. How do I just do receiving agreement towards submit component of this page with my future news letter? Offering suitable consumer credit rating back to you typically the writer not to mention website link in the web site will not be considered trouble.

  13. deneme: Liepa 7, 2011 20:28

    Sacramento is the capital city of the U.S. state of California, and the county seat of Sacramento County. It is located at the confluence of the Sacramento River and the American River in the northern portion of California’s expansive Central Valley. With a 2009 estimated population of 489,676, it is the sixth-largest city in California.[1] Sacramento is the core cultural and economic center of the Sacramento metropolitan area which includes seven counties; with an estimated population of 2,927,123.[2] Its metropolitan area is the fourth largest in California after the Greater Los Angeles Area, San Francisco Bay Area, and the San Diego metropolitan area as well as the 25th largest in the United States. A city attaining global status, Sacramento was cited by Time magazine as America’s most ethnically and racially integrated city in 2002

  14. online bingo game: Liepa 8, 2011 08:10

    Really think you’ve got a stunning website! thoroughly enjoying browsing your different articles but also finding the blog’s structure is exceedingly fluid! Keep up the great work! Best Rgds, Sook Appleyard from Israel

  15. flirting with women: Liepa 11, 2011 01:14

    Hello. I want to inquire some thing…is the following a wordpress web log as we are thinking about moving over to WP. Moreover did you make this template yourself? Kudos.

  16. Vernon Chittester: Liepa 11, 2011 11:21

    Remarkable guide as well as convenient in order to comprehend description. Exactly how can We start gaining authorization in order to put up part from the guide during my coming bulletin? Providing good credit score for you the actual article writer as well as website towards the websites wouldn’t be considered a challenge.

  17. tipsy: Liepa 11, 2011 17:24

    Terrific content and also quick to be able to realize story. How do My partner and i begin acquiring agreement to be able to place element with the content within my new newssheet? Offering right credit rating for your requirements the particular writer and also website link for the online site will not be described as a concern.

  18. bielizna damska: Liepa 18, 2011 13:13

    Wonderful document along with very easy for you to comprehend justification. Exactly how can My spouse and i attempt receiving concur for you to submit part in the guide inside my future news letter? Getting suitable credit history to you personally your publisher along with web page link on the blog won’t certainly be a trouble.

  19. sanibel island resorts: Rugsėjis 21, 2011 16:17

    Heya, I wanted to ask you some thing. Is this a wordpress web page? My business is wondering about shifting my website from Blogger to wordpress, ya think this can be probable? Additionally did you construct this specific template by yourself some how? Many thanks for the assistance!

  20. shoes online: Rugsėjis 21, 2011 18:53

    My cousin suggested I might like this web page. He used to be entirely right. This submit truly made my day. You cannot imagine just how much time I had spent seeking for this information! Thanks!

  21. hcg diet: Spalis 8, 2011 21:53

    Is there a computer program that will extract a virus from a file for good? what is hcg diet

  22. how unlock an iphone: Lapkritis 28, 2011 06:56

    How much does a unlocked Iphone 4 cost in Saudi Arabia? As the title suggest, is there a way to unlock an iPhone 4 which is locked to Orange UK to work with 3. I have an iPhone 4 arriving in 2 days and wouldnt mind knowing for when it arrives. Id rather do it without jailbreaking the phone as that just causes headaches later with updates. Thanks.

  23. more likes on facebook: Gruodis 6, 2011 12:12

    Way to delete all Facebook likes at once? What’s the world record for the most Facebook likes?

  24. how to unlock my iphone: Gruodis 21, 2011 02:59

    All about how to unlock iphone 1 how to unlocking iphone 4 Information in relation to how to jailbreakme

  25. Emmanuel: Sausis 28, 2012 15:34

    Would like to know more how to unlock my iphone 3gs unlock iphone 3gs 4.1 You’ll unlock iPhone 4 if you are not thoroughly enthusiastic about the requirements on offer at your own iPhone provider. To place the following out there, people don�t will have to be know-how savvy. With the use of yahoo and bing, one can find pr

  26. unlock iphone 4 02.10: Sausis 28, 2012 16:20

    You can actually unlock iPhone 4 if you’re not total enthusiastic about the services provided by your iPhone professional. To have now this over, one don�t are computer expertise. By using yahoo and bing, there is valued important info coupled with unlock iphone 2g

  27. vender Ouro: Vasaris 19, 2012 09:23

    An attention-grabbing dialogue is value comment. I think that you should write extra on this subject, it may not be a taboo topic but typically individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  28. Dianne Tanner: Balandis 29, 2013 22:47

    Iš esmės, tai buvo pirmasis bandymas. Iš esmės, mano susidomėjimas pelėsiniu sūriu kaip niekad išaugo. Aš jį perku, aš su juo gaminu, aš viena jį skanauju. Plėšausi tarp kelių alternatyvų, nežinodama ką gaminti pirma, ką paskui. Tada nusprendžiu, kad po truputį.

  29. Vicki Q. Duran: Gegužė 15, 2013 10:11

    Jei į lydomą šokoladą pateko vandens ir masė pasidarė panaši į tešlos gniutulą, įmaišykite šaukštelį augalinio aliejaus, šilto pieno ar sviesto (jie neturėtų būti ką tik ištraukti iš šaldytuvo). Tokiu būdu atkursite šokolado elastingumą bei vientisumą, tačiau sustingusi masė nebus tokia kieta kaip gryno šokolado.

  30. Janie Mclean: Birželis 27, 2013 12:31

    Į šiltą pieną suberti mieles, 1 valg. š. cukraus ir dėti šiltai 10-15 min., kol paviršiuje atsiras burbuliukų. Sviestą ir juodąjį šokoladą išlydyti karšto vandens vonelėje. Atidėti į šalį ataušti. Į mielių mišinį įmaišyti likusį cukrų, kavos miltelius, kiaušinį, vanilę ir druską. Įmaišyti pusę kiekio miltų, kakavos miltelius. Tada supilti tirpintą šokoladą ir įmaišyti likusius miltus. Mikseriu su antgaliu tešlai, tešlą minkyti apie 5 min. ( tai galima daryti ir rankomis ant stalviršio), kol masė taps vientisa. Uždengti ir dėti šiltai pakilti 2 valandom. Riebalais ištepti 23 cm ilgio kekso formą. Į tešlą įminkyti smulkintą šokoladą ir riešutus. Dėti į formą ir leisti šiltoje vietoje kilti apie valandą. Orkaitę įkaitinti iki 175C ir kepti 35-40 min.

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...