BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Prancūziška svogūnų sriuba - afrodiziakas ?

Spalis 29, 2010

Niekada ankščiau nebuvo tekę ragauti patiekalo, kurio pagrindinė sudedamoji dalis yra svogūnai, todėl vis mąsčiau gaminti ar ne prancūzišką svogūnų sriubą, kurios receptą jau seniai buvau užsirašiusi knygelėje-dienorašty. Pagaliau išdrįsti įkvėpė Jurga, kuri iš šaldytos tešlos, raudonųjų svogūnų, ančiuvių, juodųjų alyvuogių, šviežių čiobrelių ir gero šaukšto balzamiko iškepė pyragą, puošnų tarsi iš paveikslo; ir Jurgita, atskleidusi nepretenzingos, mano manymu, kvapnios ir šildančios svogūnų sriubos mįslę.

Taigi, prieš pora dienų ant virtuvinės spintelės išsirikiavo 5 naminiai svogūnai, o aš, juos lupdama šaltame vandenyje, negalėjau atsistebėti, jog skruostais nuriedėjo vos kelios ašarėlės. Be to, patvirtinu, kad, pjaustant svogūną,  tikrai verta peilį periodiškai pakišti po lediniu vandeniu. Sriuba gavosi aromatinga, elegantiškai salsva, tiršta ir nuteikianti labai jaukiai. Lietingą rudens vakarą, kai už lango stūgauja šiaurės vėjai, nėra nieko labiau sušildančio kaip su mylimu žmogumi skanauti naminę sriubą, pagardintą šlakeliu vyno.

Geriausia prancūziška svogūnų sriuba gaunama, kai jos pagrindas yra naminis jautienos sultinys. Bet, būsiu atvira, šaldiklyje ne visada turiu kokybiško pačios išvirto sultinio atsargų. Juk būna ir taip, jog visą dieną praleidę mokykloje, universitete ar darbe, nežmoniškai pavargę, mes šaltą rudens vakarą norime kažko lengvai pagaminamo, šilto ir jaukaus. Taigi, nors sultinys iš kubelio nepalyginamas su naminiu, kartais verta jo nusipirkti.

Svogūnų sriubai, be sultinio, būtinai reikės gelsvalukščių svogūnų, kadangi jos subtilaus skonio paslaptis - karamelizuoti svogūnai. Raudonuosius svogūnus man skaniausia valgyti žalius, nes po kepimo jie praranda spalvą, be to yra aštresni ir kartesni. Labai svarbu karamelizuojant svogūnus kantrybė: juos reikia kepti ant mažos - vidutinės ugnies, retkarčiais pamaišant. Patogiausia maišyti medine mentele. Po pamaišymų puodą pridenkite dangčiu, tai padės svogūnus išlaikyti drėgnus. Svogūnai turi kepti apie 30-40 min., kol įgaus švelniai rusvą atspalvį. Taigi, svogūnų karamelizavimas užims laiko, bet rezultatas atpirks sugaišimą. Be to, karamelizuoti svogūnai labai skaniai kvepia.

Remiantis legenda, ši sriuba buvo sukurta pagal karaliaus Liudviko pageidavimą XV a. Prancūzijoje. Vėlų vakarą po medžioklės, laikinai apsigyvenus medžiotojų namelyje, karaliaus virėjas virtuvėje aptiko tik svogūnų, truputį sviesto ir nusikvėpusio šampano. Neturėdamas kito pasirinkimo, viską sumaišė ir taip išvirė pirmąją svogūnų sriubą. Taigi, šlakelis raudono vyno yra neatsiejama šios sriubos dalis. Tad, kai svogūnai bus susikaramelizavę, pilkite vyną, padidinkite ugnį ir retkarčiais pamaišant, kaitinkite apie 10 min., kol vynas beveik pradings. Ir tik tada supilkite sultinį.

Ak, tas tamsus burgundiškas raudonumas…Kai pagalvoji, visai nenuostabu, jog prancūzai teigia, kad svogūnų sriuba yra puikus afrodiziakas. Juk lašelis vyno pakelia pasitikėjimą savimi, sužadina vaizduotę, nudažo skruostus raudoniu ir sušildo. Na, gal svogūnai ir neatrodo tinkamas maistas prieš bučinius, bet neparagavęs, nesužinosi ;)

Jei susigundėte, čiupkite užrašų knygelę ir tušinuką, nusirašykite, ko reikia šiai puikiai sriubai, ir pirmyn į parduotuvę.

Ir pabaigai: išdrįskite! Jei nedarysite to, ko bijote, prarasite daug teigiamų emocijų, kurios užplūsta, kai supranti, jog gali. Drąsoje slypi stebuklai.

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: sušildančios sielą sriubos

Komentarai (8) - “Prancūziška svogūnų sriuba - afrodiziakas ?”

  1. Asta: Spalis 31, 2010 09:38

    Sriuba kaip sriuba, bet aš dar labai noriu pagirti tavo užrašų knygelę - dienoraštį, nes labai miela atrodo, o ir tokia žmogiška - ne tik juodi žodžiai ant balto, bet ir paveikslėliai, papaišymai… et, labai myliu aš tokias asmeniškas knygeles, tikrai :))

  2. VenusOfAir: Spalis 31, 2010 14:19

    Man irgi labai patiko ta uzrasu knygele. As taip konspektuoju knygas:) Tik piesinuku deja nera… bet kartais iklijuoju iliustraciju is zurnalo, kurio negaila karpyti:)

  3. Ieva: Spalis 31, 2010 15:25

    Labai miela užrašinė :) Viskas, kas kurta rankomis, skleidžia ypatingą šilumą.

  4. Mukatanas: Spalis 31, 2010 22:54

    Asta, ačiū :) turiu lengvos formos priklausomybę visokio plauko dienorasčiams, laiškams ir piešinėliams ;)

    VenusOfAir, aš irgi kartais mėgstu įklijuoti įvairius paveikslėlius iš žurnalų :) po to neįmanoma niekam jų skolinti skaityti, nes juokiasi, kad mano žurnalai brokuoti :D

    Ieva, ačiū :) pritariu dėl šilumos, kaip tik netolimos ateities planuose yra šiokių tokių mezginių :)dviguba šiluma :)

  5. Forelle: Lapkritis 1, 2010 08:41

    Tai gražiai atrodo tavo užrašyti receptai. Taip dvelkia jaukumu, šiluma. Savuosius man būtų gėda kam ir duot, aš juos suprantu tik pati :)

  6. Mukatanas: Lapkritis 2, 2010 12:20

    Forelle, man patinka, kai mano užrašai tvarkingi,kažkaip įkvepiančiai veikia, atsimenu universitete sąsiuvinius prieš egzus persirašinėdavau, nes negalėdavau mokytis, jei nesuprasdavau, nes būdavo nesuprantu net pati, ką užsirašau :D

  7. atfatf: Lapkritis 4, 2010 14:51

    2 valandas. Eina sau. Bet atrodo labai skaniai. O šiaip, ačiū už blogą, paskaitinėsiu, kai norėsiu ko nors per 2 valandas pagaminimo.

  8. Mukatanas: Lapkritis 8, 2010 08:22

    Atfatf, ši sriuba verta dviejų valandų :) Prašom, visada užsukti ;)

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...