BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Pati paprasčiausia ir jaukiausia lazanija

Sausis 20, 2011

Kai man būna liūdna, klausausi šios dainos. Ir klausausi. Ir klausausi…

Kai man būna liūdna, stengiuosi galvoti apie gerus dalykus ir nustoti nerimauti dėl to, ko neturiu. Yra labai daug gražių mažmožių aplinkui ir, jei sutelkiu dėmesį į juos, kitą dieną jų atsiranda dar daugiau.

Šiandien aš dėkinga už:

pasivaikščiojimą

viltį

apkabinimą

naują suknelę

padrąsinimą

Editos skambutį

skanią lazaniją

Gyvenimas yra trumpas, todėl reikia džiaugtis kiekviena šviesia akimirka, o tamsiąsias minutes kuo greičiau užmiršti, nes jos nevertos vietos mūsų mintyse. Nuostabiausia yra tai, kad nereikia laukti tam tikro momento, nuo kurio galėsi pradėti džiaugtis gyvenimu, gali tai daryti jau dabar. Sakai, kažkaip šalta pasauly, imk ir įžiebk ugnį jame, tegul sušyla: būk toks laimingas, kad kai kiti pažvelgs į tave, užsikrės laime taip pat; pasakok kitiems apie savo svajones kaip apie didžiausius lobius; juokis garsiai, kad juokas pasiektų nuliūdusius ir pagydytų jų skausmus; mylėk taip stipriai, kaip tik gali, kad ir apsiniaukusiais žiemos rytais sieloje būtų šilta ir jauku.

Kaip pasakė Henry David Thoreau: “tu privalai gyventi dabartyje, leistis su kiekviena banga, surasti amžinybę kiekvienoje akimirkoje”. Taigi, jau dabar liaukis pernelyg rūpinęsis, kas nutiks rytoj, atleisk sau už praeities nesėkmes ir pradėk daryti tai, ko jau senai troškai. Kaip aš dažnai sakau, kada, jei ne dabar, kur, jei ne čia?

Kai man būna liūdna, prisimenu Garfield ir Odie šokį ir, žinoma, tada užsimanau lazanijos….

Klasikinę lazaniją sudaro 3 dalys: tešlos lakštai, mėsos padažas ir baltasis padažas, sluoksniais sudėtos į kepimo indą.

Mėsos padažui reikės:

3 šaukštų alyvuogių (arba augalinio) aliejaus
50 g sviesto
2 vidutinio dydžio svogūnų
5 česnako skiltelių
2 didelių morkų
600 g jautienos faršo per pusę su kiaulienos faršu
5 šaukštų pomidorų padažo
400 g konservuotų pjaustytų pomidorų
1 valgomojo šaukšto itališkų žolelių ir 1 lauro lapelio
Druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Baltajam padažui reikės:

80 g sviesto
3 šaukštų miltų
1 l pieno
1/3 šaukštelio muskato kevalų miltelių
200 g parmezano
1 vištienos sultinio kubelio

Taip pat reikės:

200 - 250 g lazanijos lakštų
1 valgomojo šaukšto itališkų žolelių

Yra daugybė mėsos padažo „Bolognese” versijų, o maniškė - visai paprasta be vyno, pieno ar salierų, tik su morkytėmis, kurios padažui suteikia natūralaus saldumo, nepaprastai derančio su pomidorų rūgštumu.Taip pat svarbu yra naudojama mėsa. Nors liesa jautiena yra sveikiau, bet troškinant ilgesnį laiką ji išsausėja, todėl visada naudoju jautienos ir kiaulienos mišinį, tai užtikrina sultingą ir minkštą mėsą.

Mėsos padažą gaminsim taip:

1. Ant vidutinės ugnies didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ištirpinkite sviestą. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir kepkite su aliejumi ir sviestu 1 min. Nulupkite, sutrinkite česnakus ir įmaišykite į svogūnus. Morkas nulupkite, sutarkuokite ir įmaišykite į svogūnus su česnakais. Kepkite apie 4 minutes, kol morkos suminkštės.

2. Sudėkite mėsą ir kepkite, kol parus, nuolat maišydami, kad nebūtų gumulų apie 9 min. Paskui įmaišykite itališkų žolelių, pomidorų, pomidorų padažo, lauro lapelį, druskos ir maltų juodųjų prieskonių. Troškinkite ant mažos ugnies 30 - 45 min. (jei turite laiko, galite troškinti iki 2 val.), kartais pamaišydami. Jei reikia įpilkite lašelį vandens arba sultinio (aš visada naudoju sultinį; apie 100 - 125 ml). Troškinant puodas turi būti uždengtas. Kai padažas ištrokšta, papildomai įdėkite mažą cukraus šaukštelį, jei trūksta saldumo; arba druskos žiupsnelį, jei trūksta sūrumo.

Gaminant baltąjį padažą, iš pradžių paruošiu pieną (tačiau tai tikrai nėra būtina): jį užverdu su nedideliu nuluptu svogūnu, keletu gvazdikėlių ir lauro lapu. Prieš išgriebiant svogūną, gvazdikėlius ir lauro lapą, puodą atidedu į šalį ir palieku pastovėti apie 5-10 min.

Kad supylus į puodą pieną jis neprisviltų, puodą suvilgykite šaltu vandeniu.

Gaminant lazaniją, baltajį padažą visada naudoju dar šiltą, kadangi atvėsęs jis tampa itin tirštas, o tai apsunkina šlakstymo procesą.

Baltąjį padažą gaminsim taip:

1. Ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir nuolat maišydami plakimo šluotele kepkite 3-4 min., kol išnyks žalių miltų skonis. Maišant supilkite pieną, užvirkite ir pavirkite (nuolat maišant) apie 2 min. Pagardinkite tarkuotu muškato riešutu ir sultiniu. Nuimkite nuo ugnies, 3 minutes palikite atvėsti, o tada įmaišykite sūrį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Pirmiausiai ant kepimo indo dugno tolygiai paskleiskite pusę mėsos padažo, tada valg. šaukštu užpilkite ploną baltojo padažo sluoksnį. Tuomet išdėliokite pirmuosius lazanijos lakštus, ant jų tolygiai paskleiskite likusį mėsos padažą, ant jo vėl užpilkite baltojo padažo sluoksnį. Dar kartą išklokite lazanijos lakštus, ant jų užpilkite likusį baltąjį padažą. Ant jo užbarstykite  itališkų žolelių. Kepkite įkaitusioje orkaitėje maždaug 30-40 minučių, kol lazanijos viršus apskrus. Skanaus!

Patiko (61)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: sodraus skonio jautienos, paukštienos ir kiaulienos patiekalai, Gyvenimas čia ir dabar

Komentarai (19) - “Pati paprasčiausia ir jaukiausia lazanija”

  1. Asta: Sausis 21, 2011 00:19

    Skubu pranešti, kad saulėta virtuvė mukatanui įteikia “Stylish Blog Awards” apdovanojimą! :))

    Daugiau: http://sauletavirtuve.wordpress.com/2011/01/21/sluoksniuotas-medaus-tortas-ir-stylish-blog-awards/

  2. Egle B: Sausis 21, 2011 01:15

    Pas mane virtuvėj baltasis padažas gaminamas be sūrio, jį barstau sluoksniuodama lazaniją. Dabar netgi susimasčiau, o kodėl? :)

  3. Egle B: Sausis 21, 2011 01:16

    Ir pamiršau pasakyti, ką norėjau - dėkui už Thoreau mintį. Patiko

  4. Mukatanas: Sausis 21, 2011 17:31

    Asta, ačiū Tau labai, kokia džiugi žinia :) Aš labai labai laiminga ;)

    Egle, aš irgi seniau gamindavau baltąjį padažą be sūrio, bet vieną kartą pabandžiau įmaišyti, labai patiko, taip ir pasikoregavo mano receptas :)

  5. Summer: Vasaris 16, 2011 18:55

    Lasagna labai skanu, bet tikrai itališkai lazanija ragu (mėsos įdaras) turi būti troškinamas 3-4 val. Va tada tai viskas tiesiog tirpsta burnoj.. :)

  6. saturnija: Birželis 25, 2012 13:51

    nesuprantu, kam taip ilgai troškinti tą mėsą, aš panačiai ruošiu faršą (kiaulienos arba triušienos)su daržovėmis spagečiams ir užtenka tik pakepinti mėsytę 10 min ir ji jau paruošta. Gal dėl jautienos faršo reikia taip ilgai troškinti?

  7. Mukatanas: Liepa 17, 2012 19:58

    Saturnija, taip ilgai troškinti reikia tam, kad susilietų skoniai ir mėsytė tiesiog tirpte tirptų burnoje. Bet kai skubu, aš irgi ilgai netroškinu, nors nuo to ir nukenčia kokybė :(

  8. Anonimas: Lapkritis 21, 2012 18:07

    dx

  9. taip: Lapkritis 29, 2012 12:55

    ilgai kaitinama mėsa praranda visas naudingas medžiagas. O tai, kad “tirpsta burnoje” nieko gero neduoda, nes tai jau ne maistas…o tik prikimšti skrandžiui

  10. tomas: Sausis 17, 2013 14:00

    fufufufufufufufnenenenenenenenen

  11. inesa: Sausis 17, 2013 14:02

    yngiuasw

  12. Stewart Fernandez: Birželis 6, 2013 19:15

    sveikutës kibinø kepejëlës, að irgi labai daþnai kepu kibinus, tad pasidalinsiu savo receptu: 1200 g miltø220 g sviesto220 g margarino kepiniams220 g grietinës5 - 6 kiauðiniai ( priklausomai nuo dydþio)þiupsnelis druskosÁ dubená beriu miltus, per rupià burokinæ tarkà sutarkuoju atðaldytà sviestà ir margarinà, sumaiðau su miltais, sudedu grietinæ, kiauðinius, druskà ir suminkau teðlà. Teðlà suvynioju á plëvelæ ir nakèiai arba net visai parai dedu á ðaldytuvà. Gaminant kibinus, ið teðlos koèioju volelá, já supjaustau maþdaug po 90 g gabaliukais ( ið ðito kiekio man iðeina 22 -23 gabaliukai). Tuos gabaliukus ranka pavolioju ant stalo, gaunasi apvalus rutuliukas, já pakoèiojus koèëlu, gaunasi labai graþus blynukas. Á jo vidurá dedu ádarà ( apie 60 - 70 g), uþlankstau, sudedu á skardà, prieð kiðant á ákaitintà orkaitæ, aptepu kiauðinio plakiniu. Kepu 40 min. 180° C temperatûroje.Ádarui mësà daþniausiai pjaustau, nebent “ant greitøjø” dedu farðà, pridedu labai daug svogûnø, pipirø, druskos. Jûs èia daug diskutavote apie vegetà. Kiekvieno skonio reikalas. Að jos nenaudoju, nes jos ( ir visø kitø universaliø prieskoniø) pagrindà sudaro druska, dar pridëta dþiovintø darþoviø ir visiðkai mums nereikalingø ir nenaudingø priedø.Pagal ðità receptà man visada labai gerai gaunasi, niekada neplyðta.

  13. Bryce C. Soto: Birželis 12, 2013 20:45

    2. Tešlą supilkite į keksiukų popierėliais išklotą specialią skardą ir kepkite 180 laispnių temperatūroje apie 40 minučių. Kaip visada – patikrinkite įsmeigdami pagaliuką į vieną iš keksiukų, jei šis išnyra švarus ir neaplipęs tešlą – vuo lia, galite išimti. Keksiukus būtinai atvėsinkite ant grotelių, arba sudėję į lėkštę.

  14. Shannon Hawkins: Birželis 18, 2013 19:22

    Lęšius kruopščiai nuplaukite, užpilkite 750 ml vandens, įberkite vieną arbatinį šaukštelį druskos ir virkite apie trisdešimt minučių. Lęšiai turi būti minkšti ir sugerti visą skystį. Po to suberkite miltus, supilkite pomidorų pastą, išmaišykite ir virkite dar apie penkias minutes ant silpnos ugnies.

  15. Anonimas: Birželis 26, 2013 23:47

    Dfg

  16. Silver Price: Liepa 6, 2013 08:58

    Kad diena būtų saldesnė, tai dar prieš kelias savaites išbandytas Inetos iš gamyklele.lt ‘Velniški kąsneliai’, kitaip sakant šokoladinis pyragas su kajeno pipirais, na aš juos pakeičiau čili pipiru. Šį pyragą taip pavadino žiuri jau kelintus metus žurnalo “Virtuvė” rengiamame Tinklaraštininkų vakarėlyje. Kadangi negalėjau sudalyvauti vakarėlyje ( gaila, kad Lietuva šiuo metu yra per toli), tačiau perskaičiusi puikius atsiliepimus apie jį, nusprendžiau išsikepti.Tikrai gardus ir puikus pyragas!

  17. Gailė: Balandis 1, 2015 20:36

    Išėjo tobulai. Labai skanu :)

  18. Rasa: Rugpjūtis 19, 2015 10:32

    Labai skaniai gavosi lazanija,tik pieno manau reiktu maziau :)

  19. Naminiai makaronai: Spalis 27, 2015 15:40

    O kad patiekalas gautųsi dar skanesnis ir sveikesnis, rekomenduoju naudoti rankinę makaronų mašinėlę ir makaronų lakštus pasigaminti patiems :) http://www.pastamaker.lt

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • Vilma: Laba diena, o šių salotų gaminimui galima naudoti ...
    • Justina: Superinis receptas, isbandyta!!siulyciau tik panaudoti makar...
    • Keša: kažkas čia sakė, kad su alum labai skanu. Aš taip ir padaria...
    • tautvytia: Man labiausiai patinka ...
    • Naminiai makaronai: O kad patiekalas gautųsi dar skanesnis ir sveikesnis, rekome...