BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Kaip surasti tikrą džiūgeną?

Spalis 17, 2010

Tai įvyko prieš kelias dienas iki šio įrašo. Tada skubėjau susitikti su mama, kuri laukė prie ūkininkų turgelio. Rytas buvo nuostabus: išgėriau didelį puodelį žolelių arbatos, išsikepiau naminių kiaušinių, o svarbiausia, švietė saulė. Rodėsi, kad rytas - tai tokia vieta, kur liūdesys niekada negali užklupti. Išsitraukiau iš spintos mylimą paltą ir išėjau į lauką. O ten įvyko tai: apėmė neapsakomai didelis džiaugsmas - pieva, esanti prie namo, buvo visa apšarmojusi nuo šalnos.

Galvojant apie džiaugsmą, aš visada prisimenu šį klipą. Gene Kelly su tokiu pasimėgavimu šoka lietuje, jog net neįmanoma pagalvoti apie šaltį, bambėjimą dėl blogo oro ar skundus, jog aną dieną permirkai iki paskutinio siūlelio. Džiaugsmas tikrai yra, tik reikia jį pažadinti, jei netyčia užmigo kažkur širdies kamputyje. Džiaugsmas nori, jog jį patirtume kiekvienas, bet ir mes patys turime to norėti ir kartais net jo paieškoti. Taigi, kaip surasti tikrą džiūgeną ? O džiūgena, kaip žinia, pasak Pepės Ilgakojinės, yra toks dalykas, kuris nudžiugina.

Aš turiu ranka rašomą knygelę - dienoraštį, kuriame pasižymiu idėjas, užsirašau receptus, užfiksuoju emocijas, išgyvenimus, istorijas ir norus. Kartais piešinius. Tai ne pirmoji tokia knygelė, nes nuo pradinės mokyklos, kai perskaičiau knygą „Anos Frank dienoraštis” ėmiau užsirašinėti man reikšmingus dalykus. Tai buvo paprasčiausias sąsiuvinis, bet jo pildymas mane įkvėpė gyventi ir mąstyti taip, kad turėčiau apie ką rašyti.

Nors pasaulis kupinas puikių dalykų, nežinau, ar sekmadienio vakarienei gali būti kas nors jaukesnio, skanesnio ir gražesnio už šiltus ir lengvus bulvių kūgelius, pateikiamus su dubenėliu dar garuojančios daržovių sriubos, skambant artimųjų juokui. Dalinuosi kūgelių receptu su jumis, linkiu ramaus vakaro ir einu stebėti įsižiebiančių žvaigždžių. Kol dar naktys ne tokios šaltos.

Vienai standartinei skardai bulvių kūgelių reikės:

500 g bulvių

20 g sviesto

2 trynių

Druskos

1 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų muskato riešutų

Sviesto kepimo skardos ištepimui

1. Bulves nulupkite ir gerai nuplaukite po šaltu vandeniu. Nuluptas bulves perpjaukite per pusę. Supjaustytas bulves užpilkite nedideliu kiekiu ledinio vandens (tik tiek, kiek reikia,kad apsemtų). Į vandenį įberkite šaukštą druskos. Uždengtas bulves virkite ant nekaitrios ugnies nemažiau nei 25 - 30 min.

2. Kai iki bulvių virimo pabaigos bus likusios 5 min., nedideliame prikaistuvyje išlydykite sviestą.

3. Bulvėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį ir jas nugarinkite (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite.

4. Į sugrūstas bulves supilkite išlydytą sviestą, įberkite šaukštelį druskos, maltų muskato riešutų,  sudėkite trynius ir šluotele viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.).

5. Ištepkite kepimo skardą sviestu. Viena ranka laikydami konditerinį maišelį, kita ranka atlenkite jo kraštus. Konditerinį maišelį užpildykite mase, tik nedaugiau nei pusę maišelio. Užspauskite konditerinį maišelį ir įsitikinkite, kad jame nėra oro. Formuojant kūgelius, kampas konditerinio maišelio ir skardos paviršiaus turi būti 90 laipsnių.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Kiškite skardą su paruoštais bulvių kūgeliais į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 - 20 minučių, kol gražiai apskrus. Itin skanu šilti.

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: papildomi patiekalai, Gyvenimas čia ir dabar

Komentarai (9) - “Kaip surasti tikrą džiūgeną?”

  1. Viktorija: Spalis 17, 2010 20:57

    Kaip skaniai atrodo :) Bulvių košės nelabai mėgstu, bet šitų kūgelių užsinorėjau :)

  2. Vilma: Spalis 18, 2010 08:52

    Patinka tavo rašiniai, tokie ramybe ir optimizmu dvelkiantys. Kūgeliai irgi patinka. :)

  3. Indre: Spalis 18, 2010 19:59

    Uhu, pritariu Vilmai. Pas tave nuolat tokia optimistinė aura :)

  4. Mukatanas: Spalis 18, 2010 21:29

    Viktorija, ačiū už tokį puikų komplimentą, nes jei bulvių košė nėra tavo favoritė, o šių kūgelių užsinorėjai - tada su jais viskas tvarkoje :D

    Vilma, ačiū, ačiū :)Ak, koks geras pojūtis, perskaičius tokį šiltą komentarą.

    Indre, man smagu, kad aplankai mane ir pajunti, ką ir noriu perteikti :) Ačiū.

  5. Ieva: Spalis 21, 2010 15:31

    :) Labai šiltas įrašas. Prieš kelias dienas irgi tyčia kėliaus ankstų rytą, norėdama užfiksuoti nuostabius apšeršnijusius lapus ir žolę (ateity įmesiu nuotraukų į blogą). Oi, o kaip džiugu, kad ieškai džiugenos! :) Vaikystėj vaidinau Pepę Ilgakojinę mokyklos spektakly, gal todėl ši koncepcija man tokia artima :) Smagu kasdien atrasti vis naujas džiugenas. Turbūt tik požiūris lemia jų kiekį :)

  6. VenusOfAir: Spalis 22, 2010 15:56

    As irgi maciau tokia pieva, turejau fotoaparata, bet buvo dar labai anksti, tamsu ir as skubejau. Neiamzinau tu apsalusiu ir blizganciu lapu. Kiek buvo gaila, bet dabar jau nebe, nes juos radau cia;)

  7. Mukatanas: Spalis 23, 2010 07:39

    Ieva, ačiū:) Iš tiesų, nepaprastas grožis ir verta ankstėliau atsikelti,kad jo nepražiopsotum :)Pepė man irgi artima - vaikystėje ją skaitydavau ir skaitydavau :) dar ir db turiu ta knygutę, tokią nudėvėtą ir nučiupinėtą :D Keista, kaip kartais įkvepia vaikiški skaitiniai…

  8. Mukatanas: Spalis 23, 2010 07:42

    VenusOfAir, džiaugiuosi ir dėkoju už tokius šiltus žodžius :) Oi, man irgi būna taip, kad turiu fotoaparatą, bet labai skubu ir ne visi grožiai lieka įamžinti.

  9. Prancūziška svogūnų sriuba - afrodiziakas ?: Spalis 29, 2010 15:04

    [...] gaminti ar ne prancūzišką svogūnų sriubą, kurios receptą jau seniai buvau užsirašiusi knygelėje-dienorašty. Pagaliau išdrįsti įkvėpė Jurga, kuri iš šaldytos tešlos, raudonųjų svogūnų, [...]

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...