BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Kaip aš prisijaukinau sekmadienį?

Lapkritis 15, 2010

Šį savaitgalį aplankiau tėvus: maišėm, kepėm, minkėm, ragavom, juokėmės, skaitėm Širvį, žiūrėjom Mikę Pūkuotuką, klausėm senų dainų, diskutavom ir man pavyko prisijaukinti sekmadienį:

Pabudau anksti, jaukiai kiūtodama lovoje, pabaigiau skaityti “Fio ir laumžirgis” ir pro langą keliolika minučių stebėjau seną sodą.

Sodas: viskas jame jauku - pilki medžiai, samanėlėm prie tvoros apaugusi žemė ir sodą užgulęs melsvas dangus.

Išsiviriau arbatos, išėjau į sodą; pirmą kartą po ilgo laiko buvo saulėta ir šilta; pamaniau: “…koks puikus oras pasivaikščiojimams…”; kaimynų mergaitės pūtė muilo burbulus.

Pusryčiams iškepiau minkštą ir drėgną keksą, pagardintą senelės dovanotu milžinišku bananu; su tėte nusprendėm, kad nėra nieko tinkamesnio vėlyviems sekmadienio rytams kaip toks smaližiavimas.

Radau seniai pamirštą vaikystėje rašytų eilėraščių sąsiuvinį, o jame kažkada dar pradinėje mokykloje sau užduotą klausimą: ar išdrįsiu šokti parašiutu?

Praėjo 15 metų nuo šio klausimo užrašymo: tai daug ar mažai?

Gavau iš savo mylimo žmogaus laišką, jog jam viskas gerai ir labai pasiilgo manęs.

Prisiminiau tą šaltą žiemos rytą, kai jis išskrido į Japoniją. Buvo daug sniego, šalčio ir giedro liūdesio. Oro uoste visą laiką spaudėm vienas kito delnus. Buvo keista. Pažadėjau neverkti išsiskiriant, bet nesusivaldžiau. Ašaros iškalbėjo mano tylią baimę.

Nusišypsojau, nes jis tuoj grįš, ir jei ašaros kalbės, tai tik džiaugsmą; jaukų džiaugsmą, kai spausim vienas kitą glėby.

Darganoto lapkričio proga mama numezgė didžiulį ir šiltą šaliką: ji žino, kam aš turiu silpnybes.

Su tėte į didžiulį krepšį sukrovėm namines gėrybes: svogūnus, porus, gybus, raugintus kopūstus, kurie su manim sugrįžo traukiniu į Kauną.

Klausydama Yoann Lemoine - Evergreen, stebėjau besikeičiančius vaizdus pro traukinio langą; pagyriau priešais sėdinčios merginos garbanotus plaukus, kurių rausvumas taip derėjo prie jos žalių akių, ji mane pavaišino naminėmis (jos mamos iškeptomis) spurgomis. Ačiū Tau, linksmoji traukinio bendrakeleive :)

Kai išlipau iš traukinio, Kaunas jau buvo paskendęs mėlynose vakaro sutemose, o aš dar sykį pagalvojau: “…koks puikus oras pasivaikščiojimams…” ir nusiunčiau tą šeštadieniškai pakylėtą jausmą (koks niekada neapimdavo sekmadieniais) mintimis savo mylimam vyrui į tolimąją Japoniją, kuris tikriausiai jau miegojo ir sapnavo pasivaikščiojimą po šį šiltą lapkričio 14 d. vakarą.

Dabar, gurkšnodama trečią puodelį kakavos, dalinuosi saulėtu, kaip šis sekmadienis, receptu ir linkiu įkvepiančios savaitės :)

Paruošti saulėtą žėlė ir apelsinų “tortą” prireiks vos 15 - 20 min., o šaldymas užtruks apie 6 val., taigi, jei ruošite jį iš vakaro, ryte jau galėsit mėgautis gaiviu desertu. Taip pradėti gražų rytą, pasidalinus šį tortą, galės dar 3 - 5 jūsų brangūs žmogiukai. Beje, kaip visi citrusiniai vaisiai, apelsinai turi daug vitamino C, kalcio ir kalio, o kur dar jų kalėdinis kvapas bei sultingumas. Jei turite galimybę, naudokite šviežiai spaustas sultis. Tada, šis visiškai paprastas skanėstas, taps tikrų tikriausiu imuninės sistemos stiprintoju ir nuotaikos pakėlėju.

Taigi, saulėtam žėlė ir apelsinų “tortui” prireiks:

2 apelsinų

75 g citrinų skonio žėlė miltelių

200 ml baltųjų greipfrutų arba apelsinų sulčių

300 ml vandens

Jei mėgstate saldžiau, keleto šaukštų cukraus

O gaminsim taip:

1 žingsnis: Nupjauname apelsinų viršų ir apačią.

2 žingsnis: Apelsiną lupame peiliu arba šaukštu. Pradedame nuo viršaus, nulupant žievės gabalėlį. Kartojame, kol nelieka žievelės.

3 žingsnis: Apelsinus supjaustome plonais griežinėliais.

4 žingsnis: Apelsinų griežinėlius išdėliojame stikliniame inde. Atlikusius griežinėlius su pasimėgavimu suvalgome.

5 žingsnis: Užviriname 300 ml vandens. Į matavimo indą ar kitą indą suberiame citrinų skonio žėlė miltelius, supilame sultis ir karštą vandenį; išmaišome, kol milteliai visiškai ištirpsta. Šiltą žėlė mišinį atsargiai užpilame ant apelsinų griežinėlių. Apie 6 val., o geriausia per naktį, laikome šaldytuve, kol sustingsta.

P.S. Jei norite žėlė išimti iš indo, indą kelioms sekundėms įstatykite į šilto vandens vonelę. Tada indą uždenkite lėkšte ir apverskite: tortas turėtų lengvai atšokti nuo indo kraštų. Jei ne, viską pakartokite dar kartą. Pjaustykite ir skanaukite !

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: paprasti ir ekstravagantiški desertai, Gyvenimas čia ir dabar

Komentarai (5) - “Kaip aš prisijaukinau sekmadienį?”

  1. Lina: Lapkritis 16, 2010 10:38

    Kaip dabar užsimaniau tokio torto, mmm… labai skaniai atrodo ;)o dar taip primena vaikystę - labai mėgau ją valgyti.

  2. VenusOfAir: Lapkritis 16, 2010 17:00

    Oi, kaip megstu toki sauleta tortuka ir as ji jau anksciau ir zinojau ir ne karta valgiau, vat:) Bet tu nekreipk demesio, kad as cia taip giriuosi, nes tu pati nuostabiausia maisto eksperte;)
    O visokius minkstus dalykelius megztus is spalvotu siulu as taip pat megstu. Pati irgi nemezgu, dabar ieskau idomesniu siulu, kad mam numgztu koki idomesni salika:)

  3. Mukatanas: Lapkritis 16, 2010 22:28

    Lina, tortas žemai lenkia galvą už pagyras ;) Man taip pat jis primena vaikystę, ypač Kalėdas.

    VenusOfAir, girkis, dalinkis, o aš klausysiuosi išpūtus ausis ;) nesu jau tokia didelė ekspertė, greičiau eksperimentatorė. Ir prisipažinsiu, tikrai ne visi eksperimentai pavyksta :D Be to, 100 proc. - šalikai jaukiausias gėris.

  4. women leather sandals: Rugsėjis 22, 2011 01:47

    My mate recommended I would possibly like this web page. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how so much time I had spent looking for this info! Thanks!

  5. health insurance plans: Spalis 10, 2011 12:13

    We’re not positive where you are getting your material, however wonderful topic. I must spend a little bit finding out much more or understanding a lot more. Thank you so much for incredible information I was looking to find this particular knowledge for my search.

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...