BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Kaimiškų kalėdinių meduolių kepimo terapija

Gruodis 1, 2010

Iki Kalėdų liko nei daug, nei mažai - 23 šaltos žiemos dienos ir rimtas miestas po truputį atgyja milijonais spalvotų lempučių, o aš svajoju apie baltas šventes, tokias, kokios būdavo, kai aš buvau dar visai mažutė. Mėgstu sniegą, sniego angelus, senius besmegenius, pusnis, kieme nukastus takus ir tą beribę baltumą. Mėgstu truputį netgi šaltį, nes, oi, kaip gera, mėgautis arbatos, apklotų, pirštinių, radiatorių, šalikų, kepurių ir sriubų šiluma.

O po šaltos darbo dienos niekas taip nepadeda atsipalaiduoti kaip jaukaus ir šilto maisto gaminimas, ypač imbierinių meduolių kepimas. Meduoliai man yra vienas iš svarbiausių kalėdinių kepinių, aptepti baltuoju glajumi, sužavi mane tarsi vaiką. Gera įsitaisyti lovoje su knyga, karšta arbata ir minkštučiais imbieriniais meduoliais. Šis receptas, kuriuo su jumis dabar dalinuosi, yra kalėdinė paprastų kaimiškų meduolių iš medaus, miltų, kiaušinių, grietinės ir sviesto versija. Aišku, panašių meduolių, pagardintų imbieru, cinamonu, gvazdikėliais ir ruduoju cukrumi, galima nusipirkti prekybos centruose, bet jų kepimas namie - magiškas ritualas, įtraukiantis į Kalėdų laukimą visą šeimą. Jau iš pačių pradžių, kai sumaišysite miltus su prieskoniais, užuosite šventes. Argi tai nenuostabu?

Be to, meduoliai yra šaunūs ir tuo, kad juos galima ne tik valgyti, bet ir kabinti ant eglutės ar dovanoti. Pažįstu vieną merginą, kuri prieš Kalėdas iškepa būtent tiek meduolinių žmogučių, kiek ketina jų padovanoti, ir ant kiekvieno žmogučio užrašo gavėjo vardą; o mokykloje, keičiantis dovanėlėmis, esu gavusi meduolinę mergaitę, su užklijuotu (iš nuotraukos iškirptu) mano veidu, ant kurios pilvuko buvo užrašytas žodis žavi. Buvau labai  apkerėta ir nustebinta tokia idėja.

Taigi, norint išsikepti šių jummie kaimiškų kalėdinių meduoliukų, reikės:

2 puodelių miltų
½ puodelio rudojo cukraus
Truputį daugiau nei pusės arb. šaukštelio kepimo miltelių
1 arb. šaukštelio imbiero
1 arb. šaukštelio cinamono
1 arb. šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arb. šaukštelio druskos
6 valg. šaukštų grietinės
1/3 arb. šaukštelio sodos
2 šaukštų medaus
40 g sviesto
½ arb. šaukštelio vanilės
1 kiaušinio

1. Miltus sumaišykite su ruduoju cukrumi, kepimo milteliais, imbieru, cinamonu, maltais gvazdikėliais ir druska.

2. Grietinę sumaišykite su soda ir įmaišykite į miltų mišinį.

3. Miltų ir grietinės mišinį trinkite su kambario temperatūros sviestu ir medumi, kol pasidarys trupiniai. Tada įmuškite 1 kiaušinį, įpilkite vanilės ekstrakto ir užminkykite tešlą (iš pradžių tai gali pasirodyti kiek sunkoka, bet po keleto minučių minkymo gausite glotnę tešlą).

4. Iš tešlos suformuokite 5 cm. stačiakampį, apvyniokite maistine plėvele bei padėkite 4 - 6 val. į šaldytuvą.

5. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite 1 cm. storio lakštą, iš jo išpjaukite norimos formos meduolius. Meduolius kepkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje 180 C temperatūros orkaitėje 8 - 10 min. Dėdami meduolius į skardą palikite 2 cm tarpus, nes kepdami jie plečiasi. Skanaus :)

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: pyragaičiai ir sausainiai

Komentarai (5) - “Kaimiškų kalėdinių meduolių kepimo terapija”

  1. Insolente.: Gruodis 1, 2010 22:16

    Pavydžiu tau tavo sugebėjimo laukti Kalėdų. Tikrai tikrai, baltai baltai. :)

    O meduoliukai šitie kieti gaunasi?

  2. Indre: Gruodis 2, 2010 12:17

    Žavūs kokie ;D rubuiliukai

  3. Mukatanas: Gruodis 3, 2010 00:26

    Insolente, meduoliai gaunasi minkštučiai ir trapūs :) apsivalgymas :D

    Indre, man jie ir patinka dėl to, kad tokie rubuiliukai ;)

  4. Asta: Gruodis 3, 2010 15:57

    Aš irgi norėjau sakyti, kad kokia miela apvalutė šeimynėle :) Ir visų veidukai tokie nuoširdūs, gražūs - kitaip per Kalėdas juk ir nebūna :))

  5. Mukatanas: Gruodis 4, 2010 13:58

    Asta, dėkoju už šilumą, o kaip jos reikia žiemą :) Net mano mamai patiko šie storuliukai, o ji šiaip su saldumynais nedraugauja. Bet vieną po kito šiuos meduoliukus su arbata kramtė, aš negalėjau atsistebėti :D

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...