BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Baltojo šokolado varškės pyragas su apelsinų žievelių cukatomis ir vanilės gaidele

Gruodis 6, 2010

Šiemet bus jau ketvirtosios Kalėdos, kai eglutę puošiu kartu su vyru. Žinau, kad verčiau rinktis dirbtinę eglutę, bet esu įsitikinusi, kad be eglės aromato Kalėdos netektų dalies savo grožio. Pirmuosius metus eglutę, truputį byrančiais spygliais, gavome visiškai netyčia. Kadangi šventes praleidžiame tėvų namuose, iki 2007 m. gruodžio 22 d. vakaro bute nebuvo papuošta nei viena eglutė. Bet tą vakarą įvyko kai kas ypatingo ir virtuvė paskendo gaiviame eglės aromate.

2007 m. gruodžio 22 d. apie 14 val. merginos ir vaikinai, dovanojantys nemokamus kalėdinius apkabinimus, šildė praeivių širdis; tą pačią akimirką už kelių žingsnių nuo restorano “Miesto sodas” gatvės muzikantas atliko Aktorių trio dainą apie Kalėdas; tą pačią akimirką daugybė žmonių bėgiojo po Laisvės alėjoje esančias parduotuves; tą pačią akimirką aš su Vaidu lėtai siurbčiojom karštą arbatą su apelsinų žievelėmis ir gvazdikėliais, įsitaisę  ant tikrai šalto suolo. Mes mėgavomės švenčių laukimu prisodrintu oru ir kalbėjome apie kalėdines eglutes bei jų magiją.

2007 m. gruodžio 22 d. 17 val. ėjome pro Stoties turgų, prisipirkę skaniausių džiovintų vaisių meduolių. Prie autobusų stotelės jauna neturtinga moteris su maža mergaite pardavinėjo eglutes. Eglutės buvo trys - nedidukės ir apsnigtos. Gatvė aidėjo nuo žmonių, bet niekas nekreipė dėmesio į sušąlusias pardavėjas. Staiga prisiminiau pasaką apie degtukų pardavėją, kuriai nepavyko parduoti nė vienos degtukų dėžutės. Priėjom prie jų, kadangi neketinom pirkti eglutės, pasiūlėm tik meduolių. Nustebinta moteris padovanojo mums eglutę ir nepaėmė nei cento, nors ir kaip siūlėm. Atrodo, nieko ypatingo, bet nuo tų metų mūsų virtuvėje prieš kiekvienas Kalėdas apsigyvena eglutė ir visada prisimenam pačią pirmąją žaliaskarę, kuri tokiu keistu būdu mus surado. Na, kaip galima netikėti Kalėdų stebuklu?

O iki Kalėdų liko tik 18 dienų. Pats laikas pagalvoti apie tai, kokius pyragus patiekti ant šventinio stalo. Gal puikųjį varškės pyragą su apelsinų žievelių cukatomis ir vanilės gaidele? Mano įkvėpimas, kepant šį pyragą, yra baltasis šokoladas - tikra palaima tokiems saldumynų mėgėjams kaip aš. Pagrindas gaunasi drėgnas ir puikus bei tobulai dera su švelniu varškės sluoksniu, įsitaisiusiu virš jo. Taigi, jei susigundėt, šiam pyragui pagaminti prireiks:

2/3 puodelio sutrupintų “Selga” sausainių
2 šaukštų maltų blanširuotų migdolų (arba maltų migdolų plokštelių)
50 g sviesto
300 g kambario temperatūros riebios varškės
100 g baltojo šokolado
6 šauštų cukraus pudros
4 šaukštų kambario temperatūros grietinės
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 šaukštelio apelsinų cukatų
2 kambario temperatūros kiaušinių

Kepimo formos paruošimas: geriausiai naudoti kepimo formą su nuimamais kraštais. Kepimo formos dugną ir kraštus ištepkite sviestu.

Pagrindas: sulaužytus sausainius sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki miltų. Pagrindą padarytą iš sausainių aš mėgstu dėl jo patrauklaus skonio ir dėl to, kad jis gana lengvai pagaminamas bei visada pavyksta. Jei neturite virtuvinio kombaino, sutrupinti sausainius galite, naudodami šaldymo maišelį ir kočėlą. Sutrintus sausainius sumaišykite su maltais migdolais ir ištirpintu sviestu. Gautą masę sudėkite į paruoštą kepimo formą (24 cm. skersmens) ir suformuokite pagrindą. Jis gaunasi gana plonas, todėl jei itin mėgstate šią pyrago dalį, naudokite dvigubai daugiau sausainių, riešutų ir sviesto. Pagrindą, uždengtą maistine plėvele, laikome šaldytuve, kol prireiks.

Varškės įdaras: per sietelį pertrintą varškę mediniu šaukštu sumaišykite su cukraus pudra, grietine ir ištirpintu bei atvėsintu iki kambario temperatūros baltuoju šokoladu. Maišykite apie 2 min. Po to įmaišykite po vieną kiaušinį. Tai turėtų užtrukti apie 3 - 4 min. Galiausiai įmaišykite vanilės ekstraktą ir apelsinų cukatas. Varškės įdaro maišymui nenaudokite plakimo šluotelės. Varškės įdarą (kuris turi būti be gumuliukų) supilkite ant atvėsusio pagrindo. Kai įdaras supiltas, piršto pagalvėle išlyginkite paviršių, taip pašalinant oro burbuliukus, kurie yra didžiausi varškės pyrago priešai.

Kepimas: iš pradžių kepkite 180 C karštumo orkaitėje apie 15 min, po to temperatūrą sumažinkite iki 120 C ir kepkite dar apie gerą valandą. Krestelėjus iškepęs pyragas turi virpėti lyg želė. Ilgas ir lėtas kepimas suteikia pyragui švelniausią tekstūrą, kokią tik galima įsivaizduoti.

Vėsinimas: orkatę išjunkite, praverkite dureles ir leiskite pyragui pailsėti orkaitėje dar apie 40 - 50 min. Po to išimkite pyragą iš orkaitės, leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą 8 val., kad pyragas subręstų. Jei pyragas vis tiek truputį susmegs, nepergyvenkite dėl to, taip jau nutinka ;) Dar šiltą pyragą atsargiai peiliu atskirkite nuo formos kraštų, kad auštančio nesutrūkinėtų viršus.

Patiekimas ir pjaustymas: pyragą pjaustyti rekomanduojama ilgu ir šiltu peiliu - pamirkytu karštame vandenyje ir nusausintu rankšluoščiu. Labai skanu su namine vyšnių arba aviečių uogiene.

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: pyragai ir keksai, Gardūs receptai: sūris ir sūrio patiekalai

Komentarai (11) - “Baltojo šokolado varškės pyragas su apelsinų žievelių cukatomis ir vanilės gaidele”

  1. živilė: Gruodis 6, 2010 18:27

    Labai gražus pyragas ir fantastiška istorija.tikrai, labai labai :)

  2. Indre: Gruodis 6, 2010 20:38

    Žavinga istorija… Kalėdiškai šilta :)
    Pyrago gabalėlis vilioja. Bet nieko nebus - reikia grįžt prie mokslų

  3. aguonele: Gruodis 6, 2010 20:43

    Istorijos neskaiciau (: nes labai jau kelios dienos…ka cia kelios dienos, kokia visa savaite varskes surio pyrago noriu… bet tingiu kepti… atejau pas tave, pamaciau …ir valgau akimis ♥ kai pavalgysiu eisiu istorija skaityti :DD

  4. Kotryna: Gruodis 6, 2010 21:32

    Iki Kalėdų tik 18 dienų??? siaubas, kaip greitai laikas bėga. Reikia ir man puošti eglutę.
    O pyragas tai laaaaabai skaniai atrodo…

  5. Pieštukėlis: Gruodis 7, 2010 17:11

    Tavo gyvenimas lyg miela, šilta pasaka paskaninta pyragų kvapu. Atsidarau naują tavo įrašą ir burnoje prisikaupia seilių. Dievinu varškės pyragus, neseniai vieną išmokau ir pati kepti, tik laiko nėra… O čia dar tokie įrašai :) . Jau Kalėdoms tikrai kepsiu varškinį pyragą, gal dar ką prigriebsiu iš tavo receptų.

  6. Mukatanas: Gruodis 8, 2010 10:41

    Živile, ačiū :)manau, prieš kalėdas nutinka daug gražių dalykų, tik reikia juos pastebėti.

    Indre, sėkmės Tau, žinau, įveiksi tuos egzaminus ;) Kiek žinau, jau prasidėjo sesija, tad laikykis.

    Aguonelė, aš ir ateinu pas tave akimis pavalgyti visokių mielinių gardėsių :) ir vis žadu, kad imsiu ir išsikepsiu, kokią pynutę :D

    Kotryna, iš tiesų laikas nestovi vietoj, atrodo, dar visai neseniai buvo visas mėnuo likęs iki Kalėdų. Pyragas dėkoja už komplimentus ;)

    Pieštukėli, oi, tam gyvenime būna visko, ir pridegusių pyragų. Man ir patinka varškės pyragai, mažytė silpnybė, o ypač prieš šventes, kai kažkaip norisi, kad namai skęstų kepinių, riešutų, džiovintų uogų aromatuose.

  7. Grazu: Gruodis 8, 2010 14:55

    man taip seiles tista….Tik va kur gauti tu apelsinu cukatu? :)

  8. Insolente.: Gruodis 8, 2010 16:17

    Pasaka. Tu, Mukatanai, gyveni pasakoj. Ir tai įkvepia. Nes, nū, jei tu sugebėjai, tai kodėl dabar kiti turėtų nesugebėt tos pasakos susikurt, ania? :)

    Ir pyragas toks mano skonio receptoriams subalansuotas. Baisiai išbandyt norisi. :)

  9. Mukatanas: Gruodis 9, 2010 09:53

    Grazu, aš apelsinų cukatų perku Urme, o šiaip galima pakeisti nutarkuota apelsino žievele. Irgi labai tinka ;)

    Insolente, Tu teisi, kiekvienas gali susikurti savo pasaką, tik tam reikia pastangų, stiprybės ir tikėjimo bei trupučio vaikiškumo ;)
    O pyragas, sutinku, - vertas nuodėmės…mmm….

  10. VenusOfAir: Gruodis 10, 2010 10:20

    Man gaila sokolado kepiniams, as ji ir taip suvalgau:)O kas yra cukatos net nezinau, bet jeigu jos kainuoja tiek pat kiek sokoladas tai pirkciau papildoma plytele:) Bet vistiek papasakok kaip cukatos pakeicia kepinio skoni, zinosiu ateiciai:)

  11. Mukatanas: Gruodis 10, 2010 11:30

    VenusOfAir, man šokoladas labai tinkamas gėris pyragams, o kadangi labai skanu, tai net negaila :)
    Cukatos - tai džiovintų vaisių gabaliukai ar jų žievelės, gerai išmirkyti cukraus sirupe. Šiuo atveju apelsinų žievelių cukatos suteikia švelnų apelsino skonį ir pikantiškumą ;)

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...