BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Apie kalėdinius sveikinimus ir mėnesį brandinamą Kalėdų pyragą

Lapkritis 24, 2010

“Interneto platybėse galima rasti nemažai kalėdinių sviekinimų, bet kai norisi kažko savito, neįprasto, gilaus ir nenuvalkioto, atrodo, nei su žiburiu to nesurasi. Man labai patinka tavo sukurti sveikinimais. Gal galėtum pasiūlyti keletą idėjų, kaip žodžiais nustebinti širdžiai ypatingus žmogiukus?”

Indrė

Perskaičiusi Tavo klausimą, iš karto supratau, apie ką bus blog‘o įrašas. Pasijutau, tarsi mane būtų apėmusios tos pačios mintys apie savitus, jaukius ir kupinus gerumo kalėdinius sveikinimus. Nuėjau į virtuvę, pasiruošiau didžiulį puodelį apelsinų arbatos su medumi ir pabandžiau pagauti idėjas, kurios bent truputėlį Tau, tikiu ir kietiems, padėtų, sveikinant mylimus žmones.

Ne eiliuoti sveikinimai

Tegul Šv. Kalėdos atneša stebuklų išsipildymą, daug juoko, gerumo, šilumos ir meilės, o šios ypatingos nakties baltoji magija apsigyvena Tavo (Jūsų) namuose ir ilgam juose pasilieka. Taip ir bus, jei tik patikėsi (-it). Juk Šv. Kalėdos.

Kai prie Kūčių vakarienės stalo susės visi šeimos nariai, o namai prisipildys ramybės, susitaikymo ir džiaugsmo; kai sukalbėsite maldą ir pasidalinsit kalėdaitį, padėkok mylimiausiems už buvimą kartu, nes tai pati gražiausia ir brangiausia dovana. Ačiū, kad esi. Net neįsivaizduoju, kaip anksčiau galėjau be Tavęs gyventi. Linksmų Šv. Kalėdų.

Linkiu paskleisti ant Kūčių stalo šieną, eglutę papuošti rankų darbo žaislais, paragauti po truputį visų 12 patiekalų, pabūti drauge su šeima, palikti nakčiai padengtą stalą ir mėgautis namų šiluma ir jaukumu. Linkiu, jog tikrąją Kalėdų dvasią atrastum ne po eglute, o savo širdyje.

Linkiu išsitraukti iš po staltiesės ilgą šiaudą, apkabinti lyginį pliauskų skaičių ir kad išsipildytų visi norai, kuriuos užrašei ant popieriukų ir pasikišai po pagalve Kūčių vakarą. Stebuklingų Šv. Kalėdų.

Kalėdos - tai metas, kada dovanojant prisimenama, kas iš tikrųjų gyvenime yra svarbiausia. Tai meilė ir kaip ji pakeičia mūsų gyvenimus. Tai dalinimasis ir kaip jis mus suartina. Tai gerumas ir kaip jis mus sušildo. Tikrai linksmų Šv. Kalėdų.

Kalėdos! Kažkas nepaprastai stebuklingo! Nepakartojamas laikas! Metų saldiklis! Tykių apmąstymų akimirka! Ypatingi prisiminimai! Galima apsieiti be dovanų, bet reikia Kalėdų magijos. Jos ir linkiu, Tau mano brangiausia  (-ias) drauge.

Aš Kalėdų Senelio paprašiau, kad Kūčių naktį debesys užleistų vietą žvaigždėms, blogis - gėriui, o sutemos - sniego spindesiui, nes noriu, kad tai būtų pačios geriausios tavo Kalėdos. Tikrai stebuklingų Šv. Kalėdų.

Sveikinimai “iš širdies”

1. Pradėk nuo kuo džiugesnių minčių, pavyzdžiui, “Štai ir sulaukėm pačių gražiausių, jaukiausių, balčiausių ir pačių pačiausių švenčių”; “Viena iš šio metų laiko palaimų yra pasveikinti Tave Šv. Kalėdų proga”; “Ėjau gatve ir sutikau Kalėdų Senelį. Jis pažadėjo nuo manęs Tau perduoti bučkį į nosytę ir štai tokius linkėjimus: …”.

2. Po to padrąsink arba palinkėk svajonės išsipildymo, juk tik Tu žinai, ko trokšta Tavo artimas žmogus, pavyzdžiui, “Linkiu, kad susivoktum savo jausmuose ir suprastum, ko trokšta Tavo širdis”; “Linkiu visko, kas geriausia: sėkmės, rašant baigiamąjį darbą, kantrybės, auklėjant vaikus…”; “Linkiu, jog ateinančiais metais nuvyktum į Prancūziją ir išmoktum šokti valsą”.

3. Galiausiai prisimink to žmogaus, kurį sveikini geriausius bruožus ir juos pabrėžk sveikinime, pavyzdžiui, “O svarbiausia - noriu palinkėti, kad išliktum savimi (Kokia Tu dabar nuostabi draugė) ir išsaugotum mūsų draugystę. Žinok, kad ji man yra pati brangiausia dovana.”

Vakarai prieš Kalėdas mano namuose pakvimpa imbieriniais meduoliais ir su medumi ruošiamu karštu vynu. Šiemet nusprendžiau pradėti naują tradiciją - kalėdinio pyrago kepimą. Šis skanėstas sausakimšas riešutų, džiovintų vaisių ir uogų, prieskonių bei naminio juodųjų serbentų džemo, todėl yra toks pat aromatingas kaip imbieriniai meduoliai. Apie mano ketinimus sužinojusi mieloji Elena patarė būtinai į tešlą įmaišyti susmulkintų datulių, nes ji yra girdėjusi, jog jos kalėdiniam pyragui suteikia tamsumo, drėgnumo ir minkštumo. Pjaustydama datules, supratau, kad jos, iš tiesų, nuteikia kalėdiškai. Taip pat dėjau  didelių auksinių razinų ir sodriai raudonų vyšnių. Dar šventiškai nuteikia pyrago apšlakstymas prabangaus skonio brendžiu.

1 pyragui, kurio tikrai užteks 14 - 18 smaližiauti mėgstančių kalėdotojų, reikės:

225 g sviesto

2 puodelių cukraus „Demerara”

4 vidutinio dydžio kiaušinių

½ puodelio pasukų (galima keisti kefyru arba rūgpieniu)

1 šaukštelio kepimo sodos

3 puodelių miltų

2 šaukštelių cinamono

½ šaukštelio malto muskato

½ šaukštelio maltų gvazdikėlių

1 puodelio mėgstamo džemo

1 puodelio migdolų druožlių

1 puodelio razinų

½ puodelio susmulkintų datulių

½ puodelio džiovintų vyšnių

½ puodelio apelsinų žievelių cukatų

2/3 puodelio brendžio

1. Įkaitinkite orkaitę iki 150°C temperatūros. Iki purios masės mikseriu arba mediniu šaukštu išsukite sviestą su ruduoju cukrumi.

2. Nuplaukite kiaušinius ir atskirkite baltymus nuo trynių. Sviesto ir cukraus masę sumaišykite su trynių plakiniu iki purumo.

3. “Nugesinkite” sodą. Soda “gesinama” taip: ant jos užpilama pasukų ir išmaišoma. Įmaišykite pasukas į sviesto, cukraus ir trynių masę.

4. Miltus sumaišykite su prieskoniais (cinamonu, muskatu ir gvazdikėliais). 2½ puodelius šio miltų mišinio įmaišykite į sviesto, pasukų, cukraus ir trynių masę pakaitomis su džemu.

5. Su mikseriu iki standžių putų išplakite baltymus. Jei juos gerai išplakėte, putos turi nekristi, apvertus indą. Palengva sumaišykite juos su paruošta tešla.

6. Sumaišykite likusius miltus su riešutais, razinomis, datulėmis, vyšniomis bei cukatomis ir įmaišykite į tešlą.

7. Kepimo formą (24 cm. skersmens) ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi ir į ją sudėkite tešlą. Kepkite 3-3½ val., kol pyragas visiškai iškepa. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas - pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.

8. Padėkite pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites.

P.S: Klausomės Dean Martin - Let it Snow ir laukiame pirmojo sniego.

P. S.S: Iki Kalėdų liko tik 30 dienų.

Patiko (20)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: pyragai ir keksai, Sveikinimai ypatingiems žmogiukams

Komentarai (24) - “Apie kalėdinius sveikinimus ir mėnesį brandinamą Kalėdų pyragą”

  1. Dviguba V: Lapkritis 25, 2010 19:28

    Taip baisiai miela ir jauku. :)
    Pyragas tiesiog tobulas.

  2. Jurga: Lapkritis 26, 2010 12:23

    Aš blaškausi tarp šito pyrago ir štoleno. Ir taip besiblaškant ateis Kalėdos ir aš liksiu be nieko :D

  3. Asta: Lapkritis 26, 2010 21:04

    Jaukūs, šilti ir mieli sveikinimai. Tokie yra patys nuostabiausi - neeiliuoti, paprasti, iš širdies, išjausti ir būtent Jam/Jai, o ne kažkiam žmogui N, ar žmogui X, nesvarbu - tinkantys visiems ir visada. Labai labai patiko :)

  4. ulvis: Lapkritis 27, 2010 12:53

    nuostabūs sveikinimai reiks kokį pasiskolinti,laukiu nesulaukiu kalėdinio pyrago

  5. Mukatanas: Lapkritis 27, 2010 17:44

    Dviguba V, ačiū už tokį šiltą komentarą, kaip šiltas šalikas šaltą dieną jis man ;)

    Jurga, jei yra nuotaika ir valgytojų, galima abu :) Aš vis galvoju ar neišsikepus ir Štoleno - butų galima palyginti :) O šį, kai kepiau, tai net nemėgstantys saldumynų žmogiukai bandė mane įtikinti paragauti jo, vos išėmus iš orkaitės :)

    Asta, ačiū ačiū ačiū. Man taip smagu sulaukti tavo saulėtų komentarų ;)

    Ulvis, tikiuosi, kad pravers ;) oi, ir aš laukiu nesulaukiu - jis taip kvepia…mmm…

  6. VenusOfAir: Lapkritis 28, 2010 13:20

    Mukatane, tau DERETU isleisti receptu knyga. Esi niekuo neprastesne uz Beata:)

  7. Mukatanas: Lapkritis 29, 2010 11:13

    VenusOfAir, aciu uz toki didziuli palaikyma :) Be to, turiu svajone isleisti knyga, kuri ikveptu kitus trupuciui sypsenos. O juk geras maistas irgi savotiskas laimes saltinis…Gal kada nors :)

  8. Audronė: Lapkritis 30, 2010 16:25

    Pyragas tiesiog prašosi iškepamas, bet va - suku galvą, kiek yra tas “puodelis”…

  9. Mukatanas: Lapkritis 30, 2010 21:26

    Audrone, mano puodelio talpa 250 ml arba 16 valgomųjų šaukštų. Draugė sakė atsižnybo savojo mažą gabaliuką - skanus, lb skanus :D

  10. Audronė: Gruodis 3, 2010 17:01

    Aha, rodos, viską išsiaiškinau, kankinamam laukimui pasiryžau ir… niekur nerandu cukatų! Vienoj parduotuvėj pažadėjo gauti prieš Kalėdas… O aš pyragą jau per Kūčias prapjauti noriu! Gal kas žino, kur Vilniuje gauti to gėrio?

  11. Rasa: Gruodis 4, 2010 13:04

    Aš apelsinų cukatų pirkau VCUP esančiam prieskonių “kioskely”, pirmam aukšte priešais Maximos kasas.

  12. Mukatanas: Gruodis 4, 2010 14:05

    Audrone, jei negautum apelsinų cukatų, naudok vieno - dviejų apelsinų nutarkuotas žieveles.

  13. Audronė: Gruodis 5, 2010 16:01

    Ačiū, Rasa, - VCUP’e paėmėm priešpaskutinį pakelį cukatų :)

  14. Loreta: Gruodis 16, 2010 07:46

    laba, norejau tik paklausti ar kai dedi pyraga i maiseli ji aklinai uzristi reikia? Ačiū

  15. Mukatanas: Gruodis 16, 2010 09:50

    Loreta, jei labai gerai suvyniojai i folija, tai maiselio uzristi nereikia.

  16. Loreta: Sausis 3, 2011 13:54

    siandiena ragavau pries tirs savaites kepta pyraga, labai skanus, tiesa truputi sausokas, nes galvojau kad puodelis tai - 200 gr., visko per mazai pridejau.

  17. Mukatanas: Sausis 3, 2011 22:24

    Loreta, mes jį suvalgėme per Kalėdas, gavosi tikrai labai drėgnas, net nesitikėjau, kad bus toks puikus rezultatas. Tikiuosi, kad taviškis nebuvo labai sausas ir prie arbatos tirpte tirpo ;) Tikra tiesa, kad visokio dydžio puodelių būna, dabar visada prirašau talpą - gyveni ir mokaisi :)

  18. ginte: Sausis 4, 2011 14:05

    na mum gavos toks nei sausas nei labai dregnas, tiesiog pats tas. Tik kai kepem biskuti prisvilo ir krastai buvo juodi tai teko apipjaustyt na bet kita kart zinosim :) o pats pyragas tai tikrai labai skanus, kiekvienas kasnis - siurprizas del netolygiai pasiskirsciusiu vaisiu bet kitamet vel tikrai kepsim :) aciu uz puiku recepta

  19. Mukatanas: Sausis 5, 2011 23:12

    Ginte, labai džiaugiuosi, kad pavyko. Smagu tai žinoti ;) Aš ir kitais metais būtinai kepsiu ir gal net du iš karto, nes kai per Kalėdas tiek daug valgytojų, tai net toks didžiulis pyragas greit ištirpsta :D Ir visi nori dar…

  20. Audronė: Sausis 16, 2011 11:39

    Man pyragas pavyko puikiai - skanus be galo. Supyliau 2/3 puodelio brendžio, tai gavosi toks stiprokas: atsigerti ir užsikąsti :) Kitais metais būtinai kepsiu vieną sau ir du po pusę porcijos dovanoms :)

  21. Mukatanas: Sausis 16, 2011 20:50

    Audrone, labai smagu girdėti. Mes ir taip pat juokavom, kad 2 viename :) Bet kaip tai tiko Kalėdoms :D Ačiū ;)

  22. erika: Rugsėjis 3, 2012 17:44

    ji durna.kas 3 val kepa pyraga.toks iskepa per 35-45 min

  23. Sveikinimai: Gruodis 12, 2013 23:15
  24. tautvytia: Lapkritis 26, 2015 10:09

    Man labiausiai patinka kaledines linksmos dovanos . Apskritai man viskas patinka kas linksma :D

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • Vilma: Laba diena, o šių salotų gaminimui galima naudoti ...
    • Justina: Superinis receptas, isbandyta!!siulyciau tik panaudoti makar...
    • Keša: kažkas čia sakė, kad su alum labai skanu. Aš taip ir padaria...
    • tautvytia: Man labiausiai patinka ...
    • Naminiai makaronai: O kad patiekalas gautųsi dar skanesnis ir sveikesnis, rekome...