BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Apie citrinų, kaparėlių ir sviesto padažą bei rožinę svajonių oazę

Lapkritis 16, 2010

Mano daugė Elena pažinojo savo žmogų kaip bloger‘į per komentarus beveik 3 metus, bet tikroji draugystė užsimezgė, kai jis paprašė jos skyp‘o vardo, kaip tik artėjant vaikiškai džiuginančioms Kalėdoms. Tai paprastoji Elena tą patį pirmo skyp‘o pokalbio vakarą prisipažino, jog jai truputį smalsu pasikalbėti su juo realybėje.
- Spėju, nori sužinoti, koks vyras gali rašyti blog‘ą apie savo kasdienybę? - parašė jis, atsakydamas į jos prisipažinimą.
- Taip, tikriausiai, taip.
Tai nebuvo visiškai sąžiningas atsakymas; ji, nesidažanti blakstienų ir nesistengianti atrodyti patraukliai, nei, tiesą sakant, tikinti meile, užsimanė įsitikinti, ar jos neapgauna nuojauta, jog tai tas žmogus, su kuriuo gera įlįsti į lovą ir mėgautis filmais.
Po savaitės nuo pirmo skyp‘o pokalbio vakaro Elenos žmogus jos paklausė: „Mano paslaptingoji drauge, turiu galimybę per šventes atvykti į Londoną ir išgerti su Tavimi kavos. Tai ar vis dar nori realybės?”
Elena norėjo. Pasimatymas praėjo labai gyvai. Ir štai dabar ji Lietuvoje ir jau tiki meile ir net pripažįsta, kad tai kur kas daugiau nei filmų žiūrėjimas ir kartais visai nieko būti „saldžia”, t.y. vaikščioti, susikibus rankomis.

Aš labai dėkinga Elenos žmogui, kad jis myli Lietuvą, ir Elenai, kuri neužmiršta manęs ir pakviečia pasiklysti savame mieste. Apėjusios keletą pažįstamų ir nepažįstamų miesto vietų, galų gale mes suradome vietą, kuri skirta svajonėms. Tokių vietų ne dažnai pasitaiko, o ypač vėlyvą rudenį. Kai pagalvoju, be tokių svajonių oazių pasivaikščiojimai prarastų dalį savo magijos - juk kaip nepaprasta, kai gali nustebti, atsipalaiduoti, grožėtis ir visa tai susidėti į širdį. O koks susijaudinimas apima, kai mp3 grotuve susirandi Edith Piaf - La Vie En Rose (”Rožinis gyvenimas”) ir šoki tokioje laimės oazėje taip lyg niekas nestebėtų. Ne, ne, jei lyg niekur nieko praeiti pro tokią vietą, tai jau tik ne su Elena.

Galiausiai, įsitaisėm ant šalia esančio suolelio ir, valgydamos šiltus (iš termoso ištrauktus ) sumuštinius su pesto padažu, sūriu ir kaparėliais, stebėjom žmonių reakcijas į šią rožinę vietelę. Jau buvau beveik pamiršusi, kaip man patinka šie maži tamsiai žali dalykėliai. Pirmais studijų metais vos ne visada marinuotų kaparėlių buvo galima aptikti mano šaldytuve: mėgau juos įmaišyti į pomidorų salotas arba sviestinį padažą prie žuvies. Arba valgydavau tiesiog vienus, besimėgaudama rūgščiai sūriu, šiek tiek kartoku skoniu. Nuo vaikystės turiu lengvą priklausomybės formą šiek tiek kartokam maistui…greipfrutai, kaparėliai, garstyčios, juodieji pipirai, mmm.

Paprastume glūdi genialumas, o tai patvirtina citrinų, kaparėlių ir sviesto padažas. Jam pasigaminti reikia tik keleto ingredientų ir mažiau nei dešimties minučių. Man patinka pakaitinti sviestą, kol jis tampa riešuto spalvos ir pakvimpa kepintais kukurūzais, bet tai nėra būtina, galite padažo ingridientus įmaišyti į sviestą, kai šis suputos. Stebuklinga, kaip paprastai keptos žuvies skonį pakeičia šlakelis šio karšto padažo. Taigi, lengvų pietų receptas skubantiems minimalistams ir pikantiško skonio mėgėjams (manau, kaparėlius arba dievini, arba ne, kaip ir alyvuoges, ožkos sūrį ir pan.).

2 keptos menkės, patiekiamos su citrinų, kaparėlių ir sviesto padažu porcijoms reikės:

2 menkių arba ešerių filė (po 175 g)

1/2 puodelio miltų

3 šaukštų aliejaus

1/3 arbatinio šaukštelio druskos

1/3 arbatinio šaukštelio maltų juodojų pipirų

Citrinų, kaparėlių ir sviesto padažui:

3 - 4 šaukštų kaparėlių

1/4 didelės citrinos sulčių

1 šaukšto smulkintų petražolių

60 g sviesto

1. Šluotele (arba šaukštu) sumaišykite miltus, druską ir juoduosius pipirus. Žuvį atsargiai apvoliokite šiame miltų mišinyje. Palaikykite 10 min.

2. Nesvylančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į karštą aliejų sudėkite žuvį ir pajudinkite keptuvę, jog įsitikintumėt, ar žuvis nėra prie jos prilipus. Žuvį kepkite po 5-6 min. iš kiekvienos pusės. Taigi, nevartykite kepamos žuvies  daug kartų, pirmiausia, leiskite apskrusti vienai pusei, apverskite ir tegul apskrunda kita pusė.

3. Kol žuvis kepa, paruoškite padažą. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, kai jis suputos, pradėkite maišyti, kol paruduos. Tada į jį įmaišykite kaparėlius, citrinos sultis ir petražoles. Mišinį užvirkite ant nedidelės ugnies ir, nuolat maišant, pavirkite dar 3 min. Paruoštą padažą nukelkite nuo ugnies.

4. Patiekite iškeptą žuvį su karštu kaparėlių, citrinų ir sviesto padažu bei ryžiais. Skanaus :)

Patiko (0)

Rodyk draugams

» Kategorijos: Gardūs receptai: žuvys ir jūrų gėrybės, Laimė Kaune

Komentarai (8) - “Apie citrinų, kaparėlių ir sviesto padažą bei rožinę svajonių oazę”

  1. Jurga: Lapkritis 17, 2010 09:53

    mmm… kokia miela istorija :)

  2. Pieštukėlis: Lapkritis 17, 2010 18:07

    Kaip visada, laukus tavo įrašų, nei kiek nenusivyliau. Receptas nuostabus, istorija dar puikesnė. :)
    Beje, kaip smagu, kad žmonės šitaip randa savo žmones…

  3. Mukatanas: Lapkritis 18, 2010 08:18

    Jurga, kai taip nutinka tavo draugams, pagalvoji, kad kažkas gyvenime yra: gal likimas…

    Pieštukėli, ačiū, ačiū :)
    Iš tiesų, gera, sutikti žmonių, su kuriais nors į pasaulio kraštą gali keliauti, būti savimi ir dėl nieko nebijoti, nes jie šalia.

  4. VenusOfAir: Lapkritis 19, 2010 12:42

    Man butu patikusi ta instaliacija, jeigu tik ji nebutu buvusi tokios kraupios rozines spalvos:)) O ir “aprengti” medziai kazkokie guzuoti. Reikejo paieskoti aiksteles su tiesesniais medeliais:))

  5. Mukatanas: Lapkritis 20, 2010 14:43

    VenusofAir, aš kažkaip net nevertinau to iš meninės pusės ir net rožinė spalva, kuri šiaip nėra mano viena iš mylimiausių, tą pilką dieną, atrodė kerinčiai :D

  6. effete: Lapkritis 21, 2010 02:35

    tu NUOSTABI

  7. Mukatanas: Lapkritis 23, 2010 08:50

    Effete, tai Tu esi įkvepianti nuotykių ieškotoja ;)

  8. shoes sale: Rugsėjis 22, 2011 01:27

    Youre so incredible! I do not believe I have go through something like that until now. So remarkable to find a individual with many original thoughts on this field. Realy i appreciate you for preparing this up. This website is a thing that is certainly really needed on the net, someone with a bit of originality. Good job for bringing new stuff to the internet!

Rašyti komentarą




  • Naujausi komentarai

    • molis: nesamone negali gautis tokia skani tik nuo pienio sviesto al...
    • Alina: Na gi pagaliau pas mane gavosi nuostabi bulvių košė.. visos...
    • Edita: Sveiki, gavosi tikrai skanūs keksiukai. Tik kiek prisimatava...
    • eugenijus: debilai jus obuoliu kose su silke best...
    • saves pazinimas: Labai įdomūs ir tikslūs pamąstymai. Savęs pažinimo procesas ...